2006 yılında kullanıma açılan sosyal medya devi Facebook, siyasi içeriklerin o kadar da popüler olmadığını savunuyor. Engadget'ta yer alan habere göre şirket bunu kanıtlamak için yeni bir rapor yayınladı."Yaygın Olarak Görüntülenen İçerik Raporu" adını taşıyan rapor, ABD'de 2021 yılının ikinci çeyreği boyunca platformdaki yaygın görüntülenen içeriklerin ne olduğuna ilişkin açıklamalar içeriyor.
Rapor, Facebook'un kutuplaştırıcı öğelere sahipgönderilerin sürekli olarak platformda en iyi performans gösterenler arasında olduğunu gösteren; yaygın olarak alıntılanan verilere karşı bir çürütme niteliğini taşıyor. Facebook'a ait CrowdTangle'ın elde ettiği veriler, çoğunlukla muhafazakar figürlerden ve Newsmax, Fox News, Ben Shapiro ve Dan Bongino gibi kuruluşlardan gelen gönderilerin yer aldığını gösteriyor.
Yaygın Olarak Görüntülenen Siteler
[caption id="attachment_18840" align="aligncenter" width="800"]
2021 yılının ikinci çeyreğinde Facebook'ta en sık görüntülenen sayfalar, [/caption]
,
Amazon,
Unicef,
GoFundMe,
Spotify ve
TikTok en iyi domainler arasında yer alıyor. Yaygın olarak görüntülenen linkler eski
Green Bay Packers futbol oyunlarıyla ilişkili kuruluşa ait bir websiteyi de içeriyor. Facebook'a göre sayfa, 87 milyondan fazla görüntüleniyor. İkinci sırada yer alan
CBD (chemical found in marijuana) ürünleri bulunan bir online mağaza 72 milyon görüntülemeye sahip. Listede Tumblr'da 49 milyondan fazla görüntülenmiş bir kedi GİF'i de yer alıyor.
Yaygın olarak görüntülenen kamu sayfalarına gelecek olursak, Facebook'un listesi
Unicef,
The Dodo,
LADbible,
Sassy Media ve viral içeriklerden medya şirketleri kuran diğer yayıncıları içeriyor. İlginç bir biçimde, Facebook'un raporunda öne sürdüğü içeriklerin çoğu, doğrudan politik görünmedi. Facebook yaptığı açıklamada, "En çok görüntülenen sayfaların çoğu, evcil hayvanlar, yemek pişirme, aile ve ilişkilendirilebilir viral içerik hakkında içerik paylaşmaya odaklı" ifadelerini kullandı.
Rapordaki ilginç verilerden birisi de en sık görüntülenen bireysel gönderiler hakkında. Sık görüntülenen bireysel gönderilerin tümü kullanıcıları hangi yiyecekleri sevip sevmedikleri gibi havadan sudan -ve genellikle sıkıcı- soruları yanıtlamaya teşvik eden metin tabanlı meme koleksiyonuydu. Bu tür gönderilerin birinde, harf kargaşası içinde gizlenmiş üç kelimeyi bulmayı gerektiren bir görsel de yer alıyor. Facebook'a göre bu gönderiler 80 milyondan fazla görüntülendi.
[caption id="attachment_18841" align="aligncenter" width="675"]
Facebook'ta viral olan kelime bulma gönderisi, www.startupteknoloji.com[/caption]
Facebook Eskiden Beri Bu Tutuma Sahip
Bu durumun, Facebook'un kutuplaştırıcı veya politik içeriklerin popüler olduğu yönündeki algılara karşı koymaya çalıştığı ilk sefer olmadığının altı çizilmelidir. Şirket, kullanıcıların en çok görüntülenen içerik türlerini takip etmelerine yardımcı olmak adına, düzenli olarak "
yaygın olarak görüntülenen içerik" raporu yayınlayacağını açıkladı.
Facebook Inc.'in Doğruluk'tan Sorumlu Başkan Yardımcısı
Guy Rosen, gazetecilerle yaptığı görüşmede şu ifadeleri kullandı: "Bugün kullanılan verilerde biraz da olsa bir ayrım ve uçurum söz konusu. Ve ortaya çıkan rivayet tamamen yanlış". Rosen şöyle devam etti: "Etkileşim odaklı CrowdTangle'da yalnızca sınırlı sayıda sayfa, grup ve hesap bulunmakta. Geniş bir görüş sağlayan ve ... insanların platformumuzdaki deneyimlerinin gerçekte neye denk geldiğine ilişkin temsil bilgisini sağlayan bir rapor oluşturuyoruz."
Dikkat çeken bir unsur da raporun yalnızca herkese açık gönderilere dayandığı ve herkese açık olmayan ayarlara sahip gönderilerin verilerini içermiyor olması. Şirket bilgilerin nasıl toplandığı ve paylaşıldığı konusunda gelecekte rapor yayınlayacaklarını bildirdi. Şirket ayrıca, kullanıcıların haber akışlarında gördüğü gönderilerin yarısından fazlasının, takip ettikleri sayfalardan veya gruplardan değil, ailelerinden ve arkadaşlarından geldiğini söyledi. Facebook'un kurucusu
Mark Zuckerberg Ocak ayında,
ABD seçimlerinin ve 6 Ocak ayaklanmasının ardından akışı daha az politik hâle getirmek istediğini söyledi.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...