Yeni bir akıllı baston, görme engelli insanlara yardımcı olmak için sürücüsüz otomobillerde bulunan gelişmiş teknolojiyi kullanıyor.
Neden Daha Akıllı?
Stanford Üniversitesi'ndeki araştırmacılar piyasada bulunan diğer akıllı bastonlarda bulunmayan nesne navigasyonu teknolojisini içeren bir geliştirmeyi ürünlerine uyarladılar. Science Robotics yayınında yer alan makalede isteyen herkesin robotik bastonu kopyalayabilmeleri için üründe kullanılan donanım, açık kaynaklı yazılım ve araştırma verileri de paylaşıldı.
Standart akıllı bastonlar sahip oldukları sınırlı algılayıcılar (sensörler) nedeniyle sadece kullanıcının önünde yer alan nesneleri tespit edebiliyorlar. Fakat bu gelişmiş baston çok sayıda algılayıcı ve yol bulma (navigasyon) teknolojileri içeriyor. Örnek vermek gerekirse otonom araçlarda ve uçaklarda kullanılan LIDAR (Laser Imaging Detection and Ranging yani Lazer Görüntü Belirleme ve Uzaklık Tayini), GPS (Küresel Konumlama Sistemi) ve akıllı telefonlarda yer alan jiroskop (düzdöner), ivmeölçer ve manyetometre (manyetik alan gücü ve yönünü ölçer) gibi algıyacıları sayabiliriz.
[caption id="attachment_25145" align="alignnone" width="2249"]
Akıllı Baston LIDAR algılayıcı ve GPS gibi birçok teknolojiyi bir arada kullanıyor -
startupteknoloji.com[/caption]
Tüm bu özelliklerin birleşmesi sayesinde yalnızca nesneleri birçok açıdan algılamakla kalmayıp aynı anda konum, hız, yön ve diğer ölçümleri de algılayan bir akıllı baston oluşturuldu. Kullanım sırasında
yapay zeka, verileri sürekli olarak analiz ederek kullanıcının iç veya dış mekanlarda yürürken güvenli bir şekilde ilerlemesini sağlayan robotik haritalama ve yönlendirme algoritmaları uyguluyor. Kullanıcıya rehberlik etmek için zemine temas eden motorlu ve çok yönlü tekerlekler yapay zeka tarafından kontrol ediliyor. Tekerlekler nesnelerin etrafında ve navigasyon rotası boyunca bastonu nazikçe çekiyor. Bu sayede bir akıllı telefon gibi GPS verilerini kullanarak belli bir adrese doğru yönlendirme sağlayabiliyor.
https://www.youtube.com/watch?v=N8JZXI2oyqk
Ne Kadar Etkili?
Yapılan testlerde, hem görme engelli hem de gözleri bağlı kişiler bastonu günlük durumlarda kullandı. Görme engelli gönüllüler, basit bir beyaz bastona kıyasla akıllı bastonla yaklaşık %20 daha hızlı yürüdüler. İlginç bir şekilde, görebilen gönüllüler, bastonun yürüme hızlarını üçte bir oranında artırdığı için daha gelişmiş navigasyon deneyimi yaşadı. Yürüme hızındaki bu kayda değer artış, görme engelli bireylerin yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyebilir. Baston egzersiz için yürüme motivasyonunu artırabilir ve günlük seyahatleri daha verimli ve daha az stresli hale getirebilir.
Akıllı baston piyasada muadillerine göre birçok teknolojik yenilik sunmasının yanında açık kaynaklı talimatlar sayesinde dünyanın her yerinde üretilip kullanılabilmesiyle sosyal sorumluluk açısından da öne çıkıyor. Araştırma ekibi bir sonraki aşamada bastonu akıllı telefonlarla bütünleştirerek daha da iyileştirmeyi hedefliyorlar.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...