Yeni çağın en büyük atılımlarının yapıldığı sağlık sektöründe, ortaya çıkarılan yeni Alzheimer ilaçları da umut veriyor.
Büyük bir bölümü henüz geliştirilme aşamasında olsa da, yeni ilaçlar Alzheimer Derneği tarafında oldukça başarılı olacağı yönünde izlenimler veriyor.
Geçtiğimiz aylarda yapılan bir araştırma sonucunda, Alzheimer Derneği'nin Batı Virginia Bölümü; başlangıç seviyesinde yani hafif Alzheimer için önemli adımlar atıyor.
Araştırma sonucunda hazırlanan raporda, hafif bilişsel bozukluk ve hafif Alzheimer hastalığının tedavi edilmesi amacıyla çeşitli testler yapılıyor. Bu yapılan testler, ilaçların bir hastanın beyninden amiloid çıkarabilme yeteneğinin Alzheimer hastası bireylerin zihinsel çöküşünü yavaşlattığını göstermiştir.
Günümüzde Alzheimer tanısının en belirgin özelliği, hastanın beyninde amiloid proteinlerinin birikmesidir. Bu tanının konmasındaki en belirleyici semptomdur. Amiloid proteinlerinin beyin plakalarında birikerek toplanmasından dolayı sorunlar baş gösterir.
Alzheimer Nedir?
[caption id="attachment_18154" align="alignnone" width="1280"]
Alzheimer Nedir
www.startupteknoloji.com[/caption]
Alzheimer; günümüzde her coğrafyada maalesef ki yaygın görülen bir demans türü olup beyin hücrelerinin yok olmasına neden olan ilerleyici bir nörolojik hastalıktır.
Hafıza, genel yetiler, düşünce ve davranış fonksiyonlarında azalmaya, hatta yer yer yok olmaya, neden olan bu hastalıkta belirtiler yaşla birlikte yavaş yavaş ortaya çıkar.
Aduhelm
[caption id="attachment_18155" align="alignnone" width="1920"]
Aduhelm
www.startupteknoloji.com[/caption]
Alzheimer Derneğinin başındaki sorumlu Dr.Mario Carillo denedikleri tedavi sürecinin daha şimdiden ivme kazandığını belirtiyor. Kullandıkları tedavinin baş savaşçısı olan Aduhelm adlı ilaç, amiloid birikimi ile başa çıkmak için oldukça etkin bir ilaç olduğunu dernek, klinik testler ile kanıtlamayı başardı.
Geçtiğimiz günlerde yapılan Alheimer Derneğinin Uluslararası Konferansı’nda sunulan değerlendirme raporuna göre, Alzheimer hastalığı için bugüne kadar 152 klinik çalışma altında 126 adet bireysel tedavi yöntemi geliştirilmiştir. Aduhelm son aylarda öne çıkmayı başaran en dikkat çekici olan ilaçlardan olduğu belirlendi. Alzheimer hastalının eğer bir beyin karmaşası olarak düşünürsek eğer, ilacın olumlu etkiler gösterdiği de dernek tarafından verilen raporda anlatılıyor.
Alzheimer Tedavisi Yakın mı?
Dünyada yaklaşık olarak 50 milyon Alzheimer hastası bulunmaktadır. Elbette bunlar tespit edilmiş klinik vakalar. Uzmanların görüşlerine göre ise bu rakam 2050 yılına gelindiğinde, 150 milyonu bulabilir. 8 milyarlık dünya nüfusunda bu rakamsal olarak az görünse de sayının ivmesel artış değeri oldukça fazla. Uzmanlar bu anlamda hala canla başla çalışıp, yol kat ediyor ve atılımlarda bulunuyorlar.
Bu atılımlardan biri 2018 yılında bir gurup bilim insanı Alzhemier geni olarak bilinen ApoE4 genini beyinden başarıyla çıkarmanın bir yolunu keşfettiler. Bu gen hastalarda demans gelişme riskini iki kat daha artırdığı da o keşifte belirlendi. Üstelik söz konusu genin kendini kopyalama özelliğini de varsayarsak ki bu var olan bir özellik, bu da demans riskini neredeyse 12 kat artırmaktadır.
Bir başka çalışma da yine 2018 yılında, belirli oranda bir aspirin dozunun Azlheimer hastalığını yönetmeye yardımcı olabileceğine dair bir keşif yapıldı. Zira bu buluşun temeli de; düşük bir aspirin dozunun, hastaya acı veren amiloid plaklarının birikimini azaltabileceğine dayandırıldı.
Tüm bu çalışmalar, bundan sonra yapılacak olan çalışmaların bir nevi tetikleyicisi oldu. Halen günümüzde çalışmalar hem ilerlemekte hem de yeni teknikler ile çeşitlenmektedir. Belki de yakın bir gelecekte insanların kaderi olmaktan çıkacak, sıradanlaşarak kayıpları ortadan kalkacaktır. Yaşayıp göreceğiz.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...