Japonya'nın NTT Şirketi, Tokyo Üniversitesi ve RIKEN araştırma merkezine bağlı araştırmacılar tarafından oluşturulmuş bir ekip, kuantum hesaplama için foton (ışık) tabanlı bir yaklaşım geliştirdiklerini duyurdu.
Sıkıştırılmış ışık kaynaklarının kuantum özelliklerinden yararlanan araştırmacılar, çalışmalarının, diğer yaklaşımların pratik ve ölçekleme sorunlarından kaçınarak, kuantum hesaplama sistemlerinin daha hızlı ve daha kolay konuşlandırılmasına giden yolu açmasını bekliyor. Ayrıca ekip, araştırmalarının, çoğunlukla bakım gerektirmeyen raf boyutunda, büyük ölçekli kuantum bilgi işlem sistemlerinin geliştirilmesine yol açabileceğinden emin.
Işığa dayalı yaklaşımı, geleneksel kuantum hesaplama mimarilerine kıyasla birçok avantaja sahip. Örneğin diğer yöntemlerin ortak bir sorunu bulunmakta. Hepsinin Ohmik ısıtmaya (elektrik sinyallerinin dirençli yarı iletken kablolama yoluyla yol açmasından kaynaklanan atık ısı) yol açan elektronik devreleri kullanması gerekir. Aynı zamanda, fotonik, ışık hızında hareket eden veriler nedeniyle gecikmede muazzam gelişmeler sağlıyor.
Foton tabanlı kuantum hesaplama, ışıkta ortaya çıkan kuantum özelliklerinden yararlanıyor. Pratik açıdan, kuantum sistemleri 6 THz'den daha yüksek bir frekans bandının kilidini açabiliyorlar.
Bu nedenle araştırmacılar, foton tabanlı kuantum tasarımlarının daha kolay dağıtımları mümkün kılmasını bekliyorlar. En önemli noktalardan biri, ışık bazlı kuantum hesaplamada diğer türlerdeki gibi kapsamlı bir soğutma sistemine ihtiyaç yoktur. Sistemin ölçeklenmesi de dahil kolay ve basit. Daha küçük, tutarlı kuantum hesaplama birimlerini birbirine bağlayarak kübit sayısını artırmaya gerek yok. Bunun yerine, ışığı sürekli olarak "zaman bölümlerine" bölerek ve bu bölümlerin her birinde farklı bilgileri kodlayarak kübit sayısı (ve dolayısıyla sistemin performansı) artırılabilir.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...