Imperial College London ve The Empa Research Institute'tan bir araştırmacı ekibi, yangına dayanıklı bir insansız hava aracı inşa etmek için çalışıyor. Şiddetli bir yangında uzun süre hayatta kalmak için tasarlanan yeni drone, itfaiyeciler için hayati keşif hizmetleri sunabilir.
'FireDrone' olarak adlandırılan, şu anda deneysel olan dronun en az 10 dakika boyunca 392 ºF (200 ºC) sıcaklığa dayandığı söyleniyor. Detaylar haberimizde.
İlginizi Çekebilir: Çinli Bilim İnsanları Dronelarla İlgili Önemli Bir Gelişmeye İmza Attı
Drone, Orman Yangınları için de Kullanılabilir
Empa'nın Londra Imperial College'daki Sürdürülebilirlik Robotik Laboratuvarı ve Aerial Robotics Lab başkanı Mirko Kovac, ''itfaiyeciler doğrudan tehlike bölgesine girmeden önce, itfaiyeciler doğal olarak kendilerini tam olarak neyin beklediğini ve hangi zorluklarla karşılaşacaklarını bilmiyorlar." diye ifadede bulundu.
Ancak tipik olarak 1.932 ºF'yi (1.000 ºC) aşan ev yangınlarıyla, bu yeni dron bile çok uzun sürmez. Ancak geleneksel dronlardan çok daha uzun süre hayatta kalacaktır. Empa'nın Sustainability Robotics laboratuvarından David Häusermann, "Daha yakın uçmak için, bir yangının ürettiği aşırı ısı, geleneksel dronlar için çok fazla" dedi. Ateşe yakın çerçeve erir ve elektronik parçalar pes eder. Ticari insansız hava araçlarıyla yangın mahallinin güvenli bir mesafeden havadan çekilmiş fotoğraflarından fazlası mümkün değil” diye de ekledi.
Modifiye edilmiş bir quadcopter olan yeni dronun ısı direnci, elektroniğinin etrafındaki yalıtkan bir aerojel tabakasıyla sağlanır. Bu, hayati bileşenleri için sınırlı olsa da mükemmel koruma sağlar. Bu özel jel, proje için tasarlandı. Esas olarak poliimid plastik, silika ve cam elyaflarından oluşuyor ve her tarafına serpiştirilmiş hava cepleri var. Cam elyaflar yapısal destek sunarken, dış alüminyum katman ısıyı etkili bir şekilde drone'dan uzaklaştırır.
'FireDrone' bir pil, uçuş kontrolörü, video vericisi, radyo alıcısı ve optik kamera, kızıl ötesi kamera ve CO2 sensörü gibi çeşitli sensörler ile donatılmıştır. Amacı, yanan bir binaya girerken acil durum müdahale ekiplerine gerçek zamanlı veri sağlamaktır. Veriler, yangın kaynaklarının konumunu, kaçınılması gereken tehlikeli alanları ve mahsur kalmış kişileri içerir. Ek olarak CO2 sensörü, gaz buharlaştıkça drone içinde bir soğutma etkisi yaratır.
'FireDrone', bir itfaiyeci eğitim merkezinde başarılı bir şekilde test edildi. Gelecekte de daha fazla deneme yapılması planlanıyor. Ticari kullanım için uygun hale geldiğinde, drone, yalıtıcı aerojeli sayesinde potansiyel olarak orman yangınlarını değerlendirmek veya aşırı soğuk ortamları keşfetmek için de kullanılabilir.
Kovac, "Dronların uygulanması genellikle sıcaklık gibi çevresel faktörlerle sınırlıdır" ifadede bulundu."Bunun üstesinden gelmenin bir yolunu gösteriyoruz ve bulgularımızın, zorlu ortamlar için dronların gelecekteki gücünü açığa çıkarmaya yardımcı olacağına inanıyoruz" diye de ekledi.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...