Artık bu çağda şaşırmak bir kenara dursun şaşırmadığımız günlerde acaba teknoloji durdu mu diye sorar olduk. Otonom sistemlerin ve robotik teknolojinin dünyayı şekillendirmede en önemli unsurları olan Robotlarda yeni sürüm sahalarda… İşte kendi kendine düşünen robotlar.
Teknoloji başlığı atında bir rota belirleyecek olsak muhakkak Japonya’dan geçmemiz gerekir. Geliştirilen kendi kendine düşünen robotlar Japonya imzalı. Tokyo Üniversitesi bünyesinde bir gurup bilim insanı, kendi etrafındaki engelleri aşabilen bir robot geliştirmeyi başardı. Üstelik bu robotik tarihinde ilk kez ‘’kendi kendine düşünebilen’’ robot kategorisini oluşturdu.
Canlı Beyin Hücresine Sahip Robotun Yapısı
[caption id="attachment_25919" align="alignnone" width="1280"]
Canlı Beyin Hücresine Sahip Robotun Yapısı
www.startupteknoloji.com[/caption]
Kendi kendine düşünebilen Robotlar formsal olarak şimdilik yaklaşık 7,5 cm çapında ve 5 metre yüksekliğinde geliştirildi. Adeta bir insan gibi düşünebilen bu üstün zekâlı robotların kendi iradesi var. Bu yapıları itibariyle; robot endüstrisinin gelişimi ve süreçsel farklılığı için oldukça önemli bir kapı açtı.
Robotu geliştiren Japon bilim adamları, laboratuvar ortamında çoğalttıkları canlı beyin hücrelerini söz konusu robot üzerinde kullanarak robotun kendi kendine düşünmesini sağlayabildiler.
Kendi Karar Verme Yetileri
Tokyo Üniversitesinde bir gurup bilim insanı tarafından geliştirilen kendi kendine düşünen robotlar, yine aynı üniversitenin bilimsel test alanında test edildiler. Test aşamalarında da gelişimlerinin hakkını verircesine bir başarı kat ettiler.
Test aşamasında üstün zekâlı bu robot, bir labirente bırakıldı. Bu esnada kendi kendine karar vererek yolunu bulabilişi gözlendi ve kaydedildi. Çevresindeki duvarları ve engelleri sadece kendi iradesiyle aşabilerek kendi kendine düşünen robotlar olarak tarihe geçtiler.
Bilim adamları yaptıkları açıklamada robotların bu yetisini;
"fiziksel rezervuar hesaplama" adı verilen bir teknik sayesinde yapabildiklerini söylediler.
Gelecekte Karmaşık Problemleri Çözecekler
[caption id="attachment_25920" align="alignnone" width="724"]
Problem Çözecekler
www.startupteknoloji.com[/caption]
Kendi kendine düşünen robotlar Amerika Birleşik Devletleri’nin yüksek tirajlı bilim dergisi Applied Physics Letters’ın makale konularından biri olmayı başardı. Yayın hayatına, ‘’kanıtlanmış bilimsel değerler’’ noktasında devam eden dergi araştırma konusu bile olmayı başardı.
Geliştirilen robot için hazırlanan bu makalede başyazarlığı Prof. Dr. Hirokazu Takahashi yaptı. Prof. Dr. Hirokazu Takahashi, dünyanın kendi kendine düşünebilen ilk robotu
hakkında şunları yazdı;
"Bu sinir hücreleri veya nöronlar, bir beyinden alınan canlı hücrelerden büyütüldü. Bilgisayarın tutarlı sinyaller oluşturması için fiziksel rezervuar görevi gördüler."
Kendi kendine düşünen bu robotlar elbette yapay zekâ tarafından da desteklenmektedir. Test esnasında robotlar sahip oldukları canlı beyin hücreleri tarafından labirentin içinde yanlış bir hareket yaptıklarında uyarılıyor.
Robotun, içerisinde bir insanın bile yol bulmasının hayli zor olduğu labirentin içinden, tıpkı bir insan gibi düşünerek çıkması insansı robot teknolojisine önemli katkı sağladı. Prof. Dr. Hirokazu Takahashi ‘ye göre bu robot, üzerinde çalışmalar yapılmaya devam ettikçe daha karmaşık problemleri bile çözebilecek duruma gelecek.
Kendi Kendine Düşünen Robotun İlham Kaynağı
[caption id="attachment_25921" align="alignnone" width="640"]
Kendi Kendine Düşünen Organizma
www.startupteknoloji.com[/caption]
Bilim adamları kendi kendine düşünen bu robotun ortaya çıkışının nereden ve neden doğduğu konusunda da açıklamalarda budundular. Açıklamaya göre; zekânın sahip olduğu kaotik veya düzenli olmayan (karmaşık veya düzensiz) bir durumdan tutarlılık çıkaran bir mekanizmadan ortaya çıktığı fikrinden doğdu.
Açıklamaların devamında ise durum şu örnekleme ile açıklandı; " İlkokul çağında bir çocuğunun zihni, beynine ait dinamiklerinin yeterince zengin olmadığı için, bir üniversiteye giriş sınavında matematik problemlerini doğa olarak çözemez. Bir insanda sahip olduğu görev çözme yeteneği, zihin ağının oluşturabileceği uzamsal-zamansal kalıpların ne kadar zengin olduğuyla ilgilidir. Nöronlara sahip robotlar da deneyimleri arttıkça daha karmaşık problemleri çözebilecek hale gelecekler’’ şeklinde ifade edildi.
İnsansı robotların aramızda yaşayacağı, hatta çoğu zamanlardan insanlardan bile önemli konumları işgal edeceği bir gelecek daha şimdiden kendini gösteriyor. Elbette bilimin her alanında olduğu veya olmasını temenni ettiğimiz gibi faydalı alanlarda var olmalarını diliyoruz. Siz de kendi kendine düşünebilen robotlar konusunda görüşlerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...