CNN haberine göre, bilim adamları yakın zamanda Venüs'ün yüzeyinin arşiv görüntülerine daha yakından baktı. Yeni bir şey keşfettiler. Dünya'nın "ikizi" üzerindeki volkanik aktivitenin kanıtı.
NASA Magellan uzay aracı, 1990'ların başında bu görüntüleri yakaladı. Yörünge aracının Venüs ekvatoruna yakın bir bölgeye bakış açısına ilişkin yeni bir analizi belirteceğiz. Bu analiz, sekiz aylık bir süre içinde şekil değiştiren ve büyük ölçüde artan bir volkanik menfez ortaya koyuyor.
Araştırmacılara göre, havalandırmanın görüntüleri, Venüs'ün yüzeyindeki son volkanik aktivitenin ilk doğrudan jeolojik kanıtını temsil ediyor. Bulguları detaylandıran bir çalışma Çarşamba günü Science dergisinde yayınlandı. Teksas, Woodlands'deki 54. Ay ve Gezegen Bilimi Konferansı'nda da sunuldu.
İlginizi Çekebilir: Mars’ta Kaydedilen Büyük Bir Depremin Gücü Ortaya Çıktı!
İşte Aktif Volkanik Manzara Görüntüleri Hakkında Detaylar
Yörünge aracı, Dünya'ya benzer büyüklükteki bir gezegenin neden volkanik düzlüklerle kaplı ve yaşanmaz bir atmosferle kaplı olmasının ardındaki sırları ortaya çıkarmak için araçlarını kullanacak.
Alaska Fairbanks Üniversitesi'nde araştırma profesörü ve VERITAS bilim ekibinin bir üyesi olan baş çalışma yazarı Robert Herrick açıklama yaptı. "NASA'nın VERITAS misyonunu seçmesi, Magellan verilerinde son volkanik aktiviteyi aramam için bana ilham verdi" ifadelerinde bulundu.
"Gerçekten başarılı olmayı beklemiyordum. Ancak yaklaşık 200 saat boyunca farklı Magellan yörüngelerinin görüntülerini manuel olarak karşılaştırdıktan sonra, aynı bölgenin sekiz ay arayla çekilmiş iki görüntüsünün bir patlamanın neden olduğu belirgin jeolojik değişiklikleri sergilediğini gördüm."
Herrick, Ozza Mons ve Maat Mons adlı Venüs'ün en büyük iki volkanına ev sahipliği yapan geniş bir dağlık bölge olan Atla Regio'nun görüntülerindeki değişiklikleri fark etti. Herrick, her ikisinin de Dünya'nın en büyük yanardağlarına benzediğini, ancak daha düşük eğimlere sahip oldukları için iki Venüs yanardağının daha fazla yayıldığını belirtti.
Maat Mons'un bir parçası olan kubbeli bir volkanın kuzey tarafındaki volkanik bir menfezin Şubat ve Ekim 1991 arasında değiştiğini fark etti.
Magellan'ın Şubat ayındaki menfez görüntüsü, 1 mil kareden (2.2 kilometrekare) daha az bir alana yayılan, dik iç kenarları ve yamaçlarda süzülmüş lav alanları olan dairesel bir menfez gösteriyordu.
Sekiz ay sonra, uzay aracı, şekilsiz görünen, boyutunun neredeyse iki katına çıktığı ve neredeyse ağzına kadar bir lav gölüyle dolu olan, son derece farklı bir havalandırma deliğini gösteren başka bir görüntü yakaladı.
Farklılıklar bariz görünüyordu. Ancak her iki görüntü de günümüzde uzay gemilerinde bulunan kameraların çektiği görüntülerden çok daha düşük çözünürlükte ve zıt açılardan ve perspektiflerden çekilmişti.
Venüs'ün 3 Boyutlu Haritalaması Hakkında
Herrick, değişikliklere neyin neden olabileceğini belirlemek için havalandırmanın bilgisayar modellerini oluşturmak için NASA'nın Pasadena, California'daki Jet Propulsion Laboratuvarında VERITAS proje bilimcisi Scott Hensley ile birlikte çalıştı.
Hensley, "Simülasyonlardan sadece birkaçı görüntülerle eşleşti. Ve en olası senaryo da, Magellan'ın görevi sırasında Venüs'ün yüzeyinde volkanik aktivitenin meydana geldiğidir" diye belirtti. "Bu, tüm gezegen için yalnızca bir veri noktası olsa da, modern jeolojik aktivite olduğunu doğruluyor." diye de ekledi.
Araştırmacılar, Magellan'ın 1991'de tanık olduğu lav akışının, Hawaii'deki 2018 Kilauea patlamasıyla salınanlara benzer olduğuna inanıyor.
Herrick, "Venüs'ün volkanik olarak aktif olduğundan oldukça emindik. Ancak patlamaların birkaç ayda bir mi, yılda bir mi, 10.000 yılda bir mi yoksa daha uzun süre mi gerçekleştiğini bilmiyorduk. Tüm seçenekler mevcut verilere uyabilirdi. Şimdi frekansın birkaç ayda bir olduğunu biliyoruz. Hawaii, Galapagos Adaları, Kanarya Adaları vb. gibi Dünya'nın büyük bazaltik levha içi volkanlarının ailesine benzer.''
Bir depremin volkanik baca duvarlarının çökmesini tetiklemiş olması mümkün olsa da, araştırmacılar böyle bir aktivitenin volkanik bir patlamaya da neden olabileceğine inanıyor.
Volkanlar, bir gezegenin içine açılan pencereler gibi hareket ediyor. Ve bilim insanlarının gezegenin yaşanabilir bir dünya olma yeteneğini hangi faktörlerin etkilediğini daha iyi anlamalarını sağlıyor. VERITAS gibi görevler, tıpkı Magellan'ın onlarca yıl önce yaptığı gibi, bilim adamlarının Venüs'ü daha iyi anlamalarına yardımcı olacak.
Yeni görev, Venüs'ün küresel 3D haritalarını oluşturmak ve yüzey bileşimi, yerçekimi alanı ve gezegenin geçmişinde ortaya çıkanlar hakkında ayrıntıları yakalamak için radarla donatılacak.
VERITAS'ın yardımcı baş araştırmacısı ve New Orleans'taki Tulane Üniversitesi'nde Dünya ve çevre bilimleri yardımcı doçenti Jennifer Whitten yaptığı açıklamada, "Venüs esrarengiz bir dünya ve Magellan pek çok olasılıkla dalga geçti" dedi. "Gezegenin yalnızca 30 yıl önce volkanik bir patlama yaşadığından artık çok emin olduğumuza göre, bu, VERITAS'ın yapacağı inanılmaz keşifler için küçük bir önizleme." ifade etti.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...