Sahilde uzanırken iş yerinizin sanal bir ortamını oluşturabileceğinizi veya binlerce kilometre uzakta, dünyanın ta öbür ucunda bulunan bir arkadaşınızla aynı koltukta, yan yana oturabileceğinizi hayal edin. İşte Metaverse böyle bir şey.
Kulağa belki de çılgınca gelen, ama günümüz teknoloji devleri ve vizyon sahibi teknoloji öncüleri tarafından internetin bir sonraki aşaması olarak görülen Metaverse ile bunların hepsi mümkün olabilir.
[caption id="attachment_21903" align="aligncenter" width="1024"] Yeni İnternet #Metaverse[/caption]
"Metaverse" kavramı aslında 1992 yılında Neil Stephenson tarafından "Parazit" (Snow Crash) isimli romanda ortaya atılan bir bilim kurgu terimi olarak ortaya çıktı. Terim, bir insanın sanal gerçeklik ekipmanları kullanarak, bu dünyadan uzaklaşıp, sanal başka bir dünyaya geçişini temsil ediyordu. (Ready Player One filmi veya Sword Art Online anımesi gibi düşünebilirsiniz.)
Stephenson tarafından yazılan roman Silikon Vadisi girişimcileri arasında oldukça popüler bir romandı. Romandan çıkan terim olan Metaverse ise muhtemelen romandan esinlenmiş olan girişimcilerin milyon dolarlar akıtmasıyla teknoloji dünyasının en popüler terimlerinden biri haline geldi.
"Bir Sonraki Aşamaya Geçişin Büyük Bir Parçası"
Metaverse teknolojisini mümkün kılmak için çabalayan girişimcilerin arasına sosyal medya ve teknoloji devi Facebook da katılmış durumda. Facebook henüz Temmuz ayında, Zuckerberg'in Metaverse vizyonunu açıklayan ve Metaverse için çalışacak yeni bir ekibin kurulduğunu duyuran heyecan verici bir açıklama yayınlamıştı.
Facebook kurucusu ve CEO'su Mark Zuckerberg, konu hakkında teknoloji ve haber sitesi The Verge'e de bir demeç vermişti. Zuckerberg demecinde:
"Bu, teknoloji endüstrisi için bir sonraki aşamaya geçişin gerçekten büyük bir parçası olacak." ifadelerini kullanmıştı.
Zuckerberg ayrıca, Facebook'un 5 yıl içinde bir sosyal medya şirketi olmaktan çıkıp, bir Metaverse şirketine dönüşebileceğini de söyledi.
Metaverse aslında gerçek dünyayla dijital dünyanın harmanlanmış bir versiyonu olarak düşünülebilir. Bir ekipman ile, aşırı gerçekçi görünen bir dağ zirvesine, binlerce kilometre uzaktaki bir arkadaşınızla yan yana gittiğinizi ve beraber manzaranın tadını çıkardığınızı düşünün.
Ya da sıkıcı Zoom toplantıların düşünün. Toplantı yaptığınız iş arkadaşlarınızla sanal bir ortamda yüz yüze baktığınızı düşünün, toplantılar çok daha eğlenceli olmaz mıydı?,
Metaverse'e Geçiş Mahiyetinde Örnekler
Metaverse teknolojisine geçiş mahiyetinde yapılan etkinlikler de mevcut.
Örneğin henüz 2021 yılının Şubat ayında bir sanal gerçeklik platformu olan Decentraland'daki (Merkeziyetsiz Diyar) araziler, kripto para birimi olan MANA üzerinden satılmıştı. Decentraland ise ziyaretçilerin sanat galerilerini gezebileceği, konser dinleyebileceği veya arkadaşlarıyla sanal ortamda sohbet edebileceği kadar geniş bir sanal gerçeklik diyarı.
Playerunknown's Battlegrounds (PUBG) oyununun yapımcısı olan Brendan Greene ise "Artemis" adını verdiği büyük bir metaverse deneyim alanı tasarlıyor. Artemis'in insanların onlarca yıldır hayalini kurduğu fakat gerçekleştiremediği türden bir deneyim olduğunu söyleyen Greene, konuyla ilgili:
"Bu, sonunda çok daha kapsamlı bir deneyimi başlatacak olan bu teknolojinin sadece küçük bir başlangıcı." ifadelerini kullandı.
[caption id="attachment_21912" align="aligncenter" width="696"]
Sanal evrene bir geçiş formu: Decentraland[/caption]
Ayrıca günümüzün popüler oyunu Fortnite, henüz 2020 yılında ünlü rapçi Travis Scott'ın katılmış olduğu sanal bir konser düzenleyerek konu hakkında heyecanı artırmıştı. Sanal ortamda düzenlenmiş olan konsere ise 12.3 milyon gibi inanılmaz bir sayıda seyirci katılmıştı. Fortnite'ın sahibi ve yapımcısı olan Epic Games ise henüz yakın zamanda toplanmış olan 1 milyar dolarlık bir fonun "Metaverse vizyonu"nu geliştirmek adına kullanılacağını söylemişti.
Şirketlere Metaverse konusunda danışmanlık yapan Cathy Hackl, yeni neslin bu teknolojiyi benimsemeye oldukça hazır olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:
"Benim ilk gittiğim konser bir stadyumdaydı. Oğlumun ilk gittiği konser ise Roblox üzerindeydi. Fakat bu konseri onun için daha az gerçek yapmadı"
Türkiye'de ise ünlü Youtuber Barış Özcan,
"İnternetten Sonra Bu Gelecek! Metaverse" başlıklı
videosuyla Metaverse vizyonunu takipçilerine tanıttı.
https://www.youtube.com/watch?v=kbDEojkAt9c&t=212s&ab_channel=Bar%C4%B1%C5%9F%C3%96zcan
Youtube kanalı üzerinden, takipçilerine Metaverse vizyonunu anlatan Özcan'ın videosu ise 1 gün içinde 380.000'den fazla izlendi.
Bu teknoloji özellikle oyuncu kitlesini heyecanlandırarak, heyecan verici gelse de bu fikri distopik bulmayan insanlar da yok değil. Özellikle Ready Player One veya Matrix gibi filmleri izleyerek büyüyen insanlar için bir Metaverse'ün fikri oldukça distopik gelebilir.
Teknoloji firmaları (özellikle Facebook) ve oyun girişimcileri ise konu hakkında çılgınca yatırım yapmaya devam ediyorlar.
Metaverse teknolojisi hakkında ne gibi yeniliklerin geleceğini ise zaman gösterecek.
Bu tarz diğer haberlerimize
buradan ulaşabilirsiniz.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...