Japon uzay ajansı yaptığı açıklamada, ülkenin en yeni roketinin ilk gösteri uçuşundan birkaç dakika sonra başarısız olduğunu belirtti. Böylelikle ülkenin uzayda yeteneklerini geliştirmeye çalışırken teknolojik bir gerileme olduğunu ifade etti.
H3 roketi mürettebatsızdı. Ama dünyayı gözlemlemek için bir uydu taşıyordu. H3'ün, uyduları yörüngeye ve ötesine göndermek için ülkenin amiral gemisi aracı olarak hizmet etmesi amaçlanıyor. Japonya'nın uzay programı için kalıcı bir komplikasyon olmasa da kayıp, ikinci bir testten önce başka bir H3 inşa etmesi gerekeceği anlamına geliyor.
İlginizi Çekebilir: NASA’nın En Güçlü Roket Motorunun Test Videosu Ortaya Çıktı!
Japon Roketinin İmhasıyla İlgili İşte Detaylar!
Yaklaşık 200 fit uzunluğundaki H3 roketi Salı sabahı Japonya'nın güneyindeki Tanegashima Uzay Merkezi'nden havalandı. Japon uzay ajansı JAXA tarafından sağlanan canlı bir video akışı, parlak bir güneş altında programa göre havalanan roketi yakaladı. İki yan güçlendiricisi, uçuşa dakikalar kala düşmeden önce onu gökyüzüne doğru yükseltti. Daha büyük ana motor daha sonra roketi uzaya taşıdı.
Uzayda çekilen video, aracın ilk aşamasının, görevin kargosunu gezegenin etrafında güvenli bir yörüngeye itmek için inşa edilen ikinci aşamadan uzaklaştığını kısaca gösterdi. Ancak dakikalar sonra, video akışındaki bir spiker, yerdeki yetkililerin roketin ikinci aşamasının ateşlenmeye başladığını doğrulayamadığını belirtti.
Fırlatmadan yaklaşık 15 dakika sonra yetkililer de görevin kaybolduğunu doğruladı.
Sunucu web yayınında "Görevi gerçekleştirme olasılığı olmadığı için H3'e bir yok etme komutu iletildi" ifadelerinde bulundu.
Roketin ikinci aşaması, büyük olasılıkla enkazının okyanusta insanları veya mülkü tehdit etmeyeceği bir alana inmesini sağlamak için kasıtlı olarak imha edildi. Bu aynı zamanda roketin yükü olan Advanced Land Observation Satellite-3'ün yok edildiği anlamına geliyordu. JAXA, enkazın Filipinler'in doğusundaki sulara inmesinin beklendiğini söyledi.
Uzay ajansı başkanı Hiroshi Yamakawa Salı öğleden sonra düzenlediği basın toplantısında başarısızlıktan dolayı özür diledi. Ve JAXA'nın kapsamlı bir analiz yapacağını belirtti.
Doğu Asya ülkeleri son yıllarda uzay programlarını hızla genişletiyor. Kasım ayında Çin, sürekli olarak astronotlar tarafından işgal edilecek olan tamamen işlevsel ilk uzay istasyonu Tiangong'u tamamladı. Güney Kore ayrıca, Haziran ayında ilk yerli yörünge roketi Nuri'yi uçurarak ve Ağustos ayında bir Amerikan roketiyle ilk ay görevini başlatarak uzay uçuşunu sürdürdü.
Japonya'nın onlarca yıl öncesine dayanan sağlam bir uzay programı var. Uluslararası Uzay İstasyonunu yöneten küresel ortaklığın bir parçası ve astronotları rutin olarak yörünge karakolunda görev yapıyor. Hayabusa2 görevi, 2020'nin sonlarında asteroit Ryugu'dan Dünya'ya örnekler getirdi. Ve şu anda bilim adamları tarafından inceleniyorlar. Bir dizi küçük Japon şirketi uzay sektörüne katıldı. Ve bunlardan biri de, Ispace, Nisan ayında ilk özel aya iniş girişiminde bulunmaya hazırlanıyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...