Araştırmacılar, saniyede 156,3 trilyon kareye (fps) kadar şaşırtıcı derecede hassas görüntüler kaydedebilen yeni bir ultra hızlı kamera sistemi geliştirdi.
Teknoloji, Kanada'daki Ulusal Araştırma Enstitüsü (INRS) Araştırma Merkezi'ndeki Énergie Matériaux Télécommunications'taki bir araştırmacı ekibi tarafından geliştirildi.
SCARF, süpürülmüş kodlanmış açıklıklı gerçek zamanlı femto fotografi anlamına gelir. Bir metal alaşımının ultra hızlı demanyetizasyonunu ve bir yarı iletkendeki geçici absorpsiyonu kaydedebilen yeni bir teknolojidir.
Araştırmacılar için belirtelim. Yeni teknolojinin mevcut fizik, biyoloji, kimya, malzeme bilimi, mühendislik ve diğer konulardaki ilerlemelere fayda sağlayacağını iddia ediyor.
İlginizi Çekebilir: Nikon, ABD’li Dijital Sinema Kamera Üreticisi RED’i Satın Alıyor
Çalışmanın Ayrıntıları Nature Communications Dergisinde Yayınlandı
SCARF'ın temelleri, dünya çapında ultra hızlı görüntülemenin öncüsü olarak bilinen INRS Uygulamalı Hesaplamalı Görüntüleme Laboratuvarı'nın bilimsel başkanı Profesör Jinyang Liang'ın 2018 yılında önemli bir ilerleme kaydetmesiyle atıldı.
Şimdiye kadar ultra hızlı kamera sistemlerinin kullandığı temel yöntem, kareleri teker teker almaktı. Veri toplamak için hızlı, tekrarlayan ölçümler alıyor, ardından her şeyi gördükleri hareketi yeniden yaratan bir filmde derliyorlardı.
Araştırmacılara göre bu yöntem onları inert malzemelerle veya her seferinde aynı şekilde gerçekleşen olaylarla sınırlıyordu. Bu sınırlama, yaklaşımı hassas örneklerin, tekrarlanamayan olayların veya ultra yüksek hızlarda meydana gelen olayların gözlemlenmesi için uygunsuz hale getirdi. Profesör Liang, yaptığı açıklamada, "Örneğin, femtosaniye lazer ablasyonu, canlı hücrelerle şok dalgası etkileşimi ve optik kaos gibi olaylar bu şekilde incelenemez" dedi.
SCARF, gözlemlenen nesnenin içinden geçen "cıvıl cıvıl" ultra kısa bir lazer darbesi başlatarak çalışır. Başlangıçta, kırmızı dalga boyları olayı keser, bunu turuncu, sarı takip eder ve spektrumu menekşe rengine kadar uzatır. Olayın hızlı olması nedeniyle, birbirini takip eden her bir “renk” onu farklı bir durumda yakalayarak, darbenin tüm dönüşümü olağanüstü derecede kısa bir zaman diliminde kapsamasını sağlar.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...