Bilim insanları, Alzheimer veya diğer bunama türlerinin teşhisiyle bağlantılı konuşma kalıplarını tespit edebilen bir makine öğrenimi modeli tasarladı. Yeni araç için, koşulların erken değerlendirilmesi için kullanılacağı aktarıldı.
Bu rapor, Global News tarafından yayınlandı. Alberta Üniversitesi'nden yüksek lisans öğrencisi ve yeni projede yer alan baş araştırmacı Zehra Shah, "Tabiri caizse, özellikle konuşmaya insan zihnine açılan bir pencere olarak bakmakla ilgileniyoruz"
''Buradaki fikir, Alzheimer demansı gibi psikiyatrik bozuklukları teşhis etmemize ve izlememize yardımcı olabilecek kalıpları tanımlayabilmek için konuşmaya potansiyel bir biyobelirteç olarak bakmak istiyoruz.'' Detaylar haberimizde.
İlginizi Çekebilir: Türk Dijital Sağlık Şirketinden ABD’de Önemli Başarı!
Araç, Erken Teşhis için Kullanılabilir
Demans belirtilerini gösteren üç özellik vardır. Nedir bunlar? Konuşmada duraklamalar, kelime uzunluğu veya karmaşıklığı ve konuşma anlaşılırlığı.
Shah, "Demans hastaları için, daha fazla hatırlamaya ihtiyaç duyulabileceğinden, kelimeleri unutmaya eğilimlidirler. Ve bu kelimeleri hatırlamak için belirli bir süreye ihtiyaçları vardır. Bu nedenle daha uzun duraklamalar olacaktır" diye açıkladı.
"Daha uzun bir kelimenin, 'uh' ve 'the' gibi daha kısa kelimelerden ziyade daha yüksek derecede konuşma karmaşıklığına sahip olacağını varsayıyoruz. "Daha uzun kelime süresi … konuşma karmaşıklığının bir göstergesidir" diye de ekledi. "Yine, buradaki hipotez, demans hastalarının sağlıklı kontrollere kıyasla daha düşük konuşma karmaşıklığına sahip olacağıdır."
Test çalışmalarının, İngilizce konuşan 237 kişi ve Yunanca konuşan 46 kişi üzerinde yapıldığı aktarıldı. Yaklaşık yarısının demans hastaları olduğu belirtildi. Ve ikinci yarısı da kontrol popülasyonuydu.
Makine öğrenimi modelinin yüzde 70-75 doğrulukla çalıştığı görüldüğü belirtiliyor.
Shah, "Klinik teşhis için bir destek aracı gibi" dedi. "Ancak bu aracın kendi başına bir teşhis aracı olacağını öngörmüyoruz. Döngüde bir insana ihtiyacı olacak. "Potansiyel olarak risk altındaki popülasyonların bu noktada nerede olduklarını görmek ve muhtemelen bu kategorideki daha yüksek riskli bireyleri işaretlemek ve onlardan daha fazla tarama yapmalarını istemek için ilk nokta, triyaj, tarama."
Yeni modelin klinik teşhisin yerini alması için henüz çok erken. Fakat, akıllı telefonu olan herkesin demansla ilişkili hastalıklara yakalanma riskini değerlendirmesine olanak sağlayabilir.
Shah, modelin geleceğini mobil uyumlu bir uygulama şeklinde görüyor. "Sürekli izleme olmaz ama uygulamayı açıp onunla konuşabilirsiniz. Örneğin, uygulamanın size her gün "Günün nasıl gidiyor?" diye sormasını sağlayabilirsiniz. Ve kişi kendiliğinden yanıt verir. Ve uygulama, arka planda potansiyel olarak konuşmanızdaki özelliklere bakabilir. ”Global News'e bu ifadelerde bulundu.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...