White Label nedir? Son yıllarda teknoloji ve yazılım dünyasının gelişmesiyle birçok yenilikler hayatımıza girdi. Bu yenilikler günlük yaşantımızı etkilemekle kalmadı. İş yapma alışkanlıklarımızı da değiştirdi diyebiliriz.
İnternet çağının ilk başladığı zamanlarda e-ticaret sistemi kurmak isteyen firmalar oturup, bütün e-ticaret alt yapısını yazmak zorundaydı ya da kendi sisteminize eklemek istediğiniz bir özellik varsa aynısını en baştan hem yazılım hem operasyon maliyetine katlanmak gerekiyordu. Kısaca defalarca Amerika tekrar tekrar yeniden keşif ediliyordu. Fakat hayatımıza “White Label” çözümleri girmesiyle bazı kurallar değişti.
White Label Çözüm Nedir?
Wikipedia açıklaması; bir şirket tarafından üretilen ve diğer şirketlerin markasını kendileri yapmış gibi göstermek için yeniden markalaştırdığı bir ürün veya hizmettir. Adı, pazarlamacının ticari kıyafeti ile doldurulabilen ambalaj üzerindeki beyaz etiket görüntüsünden türetilmiştir. Bu ifade yazılım ve alt yapı hizmetlerinde kullanılan bir yöntemdir. Günümüzde bir çok zincir marketin kendi markaları adına üretilen ürünlerin çoğu bildiğimiz markalar tarafından üretilmektedir. Bu yöneteme ise Pravite Label denilmektedir.
Nasıl Çalışır?
Bu projeler genelde tek yazılım kaynak kod yapısından beslenen ve istediği kadar kopya yapılar çalıştırabilen çözümlerdir. Bir tane yazılım alt yapısı aynı andan onlarca projede çalışmaktadır. Kaynak kodda yapılan iyileştirmeler ve gelişmeler tüm projelerde geçerli olmaktadır. Örnek bir proje ile açıklamak gerekirse şuan bunu en iyi uygulayan İstegelsin online market uygulamasıdır.
İstegelsin online market uygulaması için çok iyi bir alt yapı, lojistik ve tedarik gibi ciddi operasyonlara katlanılması gerekmektedir. Farklı sektörlerde uygun hedef kitleye hizmet veren firmalara bu operasyonlara katlamak yerine İstegelsin bu yöntem ile kendi online marketleri açtılar. İstegelsin ile White Label çözümü ile kendi online marketini açan bazı firmalar; Bisu, Vodafone, Morhipo.
White Label'ın Avantajları Nedir?
Tüm projeler olduğu gibi White Label projelerinde de en büyük avantaj sistemi kuran tarafından maliyettir. Bu maliyet personel, tedarik, yazılım ve ilk yatırım maliyeti gibi ciddi kalemlerdir.
White Label çözümü sunun firma ise müşterilere ulaşacağı satış kanallarını arttırırken olası rakiplerine kendi çözümlerini sunarak avantaj duruma geçer.
Startuplar için;
Ülkemizde
startup dünyası çok gelişmiş durumda ve harika projeler çıkmaya devam ediyor. Gelecek 5 yıl içinde daha çok startup aramıza katılarak harika fikirlerin çıkacağından hiç şüphem yok.
Bu yazıyı okuyanlarına arasında startup fikrini geliştirmekte olan girişimcilerimiz var ise White Label çözümlerini mutlaka dikkate almalarını tavsiye ediyorum. White Label çözümleri sunmaları starup fikirlerinin hızla büyümesine ve olası rakip çıkmasını engelleyerek kısa sürede büyümelerine katkı sağlayacaktır.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...