Bu alınan karar, parlamento tarafından milletvekillerine bildirildi. Edinilen bilgiye göre de, Yeni Zelanda parlamentosu, uygulamayı çevreleyen artan uluslararası güvenlik endişeleri arasında TikTok'u tüm parlamento cihazlarından yasaklayacak.
Ülkenin milletvekillerine Cuma günü parlamento servisi tarafından Çin'e ait video paylaşım uygulamasının ay sonunda tüm parlamento cihazlarından bloke edileceği bilgisi verildi. Ve e-posta yoluyla da, "Hizmet risklerin kabul edilemez olduğuna karar verdi" diye de söylendi. Yani mevcut Yeni Zelanda parlamento ortamında”. Detaylar yazımızda.
İlginizi Çekebilir: TikTok, STEM İçeriği İçin Özel Bir Yayın Ekliyor
İşte Detaylar
E-postada, "TikTok uygulamasını engelleme kararı, kendi analizimize, hükümet genelindeki ve uluslararası alandaki meslektaşlarımızla yaptığımız tartışmaya dayanarak verildi." ifadelerine yer verildi.
Yeni Zelanda'nın kararı, bazı büyük batılı müttefiklerinin benzer kararlarını takip ediyor. Haftanın başlarında Birleşik Krallık hükümeti de, TikTok'un bakanların ve memurların cep telefonlarından derhal geçerli olmak üzere yasaklanacağını duyurdu. ABD, Kanada ve Avrupa Komisyonu da halihazırda bir yasak uygulamıştı.
TikTok'un sahibi Pekin merkezli ByteDance şirketi ve güvenliğiyle ilgili endişeler, Çin devletinin uygulamanın milyarlarca kullanıcısı tarafından kaydedilen verilere erişip erişemeyeceği veya Çin yanlısı içeriği zorlamak için algoritmayı manipüle edip edemeyeceği konusuna odaklandı. TikTok, verilerinin veya algoritmalarının Çin hükümeti tarafından erişilebileceğini veya manipüle edilebileceğini reddederek, kendisinden veri istenmediğini ve gelecekteki herhangi bir talebi reddedeceğini belirtti.
Ancak son aylarda, Çin'in gözetleme balonlarının düşürülmesiyle Pekin ile ilişkiler gerildiğinden, bazı batılı ülkeler parlamento cihazlarında uygulamaya yasaklar getirdi. ABD bir adım daha ileri giderek, tam bir yasaklamayı değerlendirdi. Edinilen bilgiye göre de, Mart ayı başlarında Beyaz Saray, yönetimin ulusal güvenlik tehdidi oluşturmaları halinde TikTok ve diğer yabancı tabanlı teknolojileri tamamen yasaklamasına izin verecek yasayı desteklediğini söyledi.
Yeni Zelanda yasağı, özellikle milletvekillerinin kişisel telefonlarını kapsamıyor. Ancak herhangi bir parlamento uygulamasına erişmek için bu telefonların uygulamasının kaldırılması gerekiyor.
Bazı Yeni Zelanda milletvekilleri, siyasi videolar ve yorumlar yayınlamak için TikTok'u kullanıyor. En üretken olanlar arasında Te Pāti Māori liderleri Debbie Ngarewa-Packer, Rawiri Waititi ve Act partisi lideri David Seymour var. Māori partisi, yayınlanma tarihine kadar yorum taleplerine yanıt vermemişti. Act sözcüsü de, partinin TikTok hesabının "parlamento bilgileri içermeyen kişisel bir telefondan yönetildiğini" ifade etti. Bir süredir bu önlemi alıyoruz.” diye de belirtti.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...