Almanya'da ortaya çıkan, kurucularının Türk olduğu üç kardeş ile kurulan Crytek firması duyurdukları yeni Crysis oyunu ile yeniden gündeme gelmiş durumda, bugün ise sizinle Crytek firmasının şimdiye kadar çıkardığı oyunlara bakacağız.
Oyun dünyasında hatırı sayılır bir yerde olan ve Türk oyunseverlerin kalbini çalmış olan Crytek firması, geçtiğimiz günlerde Crysis oyunun yenisini çıkaracaklarını bir video ile duyurmuşlardı. Türkçe dublaj ve altyazı ile çıkış yapan Crysis serisi döneminin en iyi grafiklerine sahipti. İsterseniz bugün bu oyunu yapan Crytek firmasının Crysis dışında başka hangi oyunları yaptıklarına bir bakalım.
Crytek Firması
İsterseniz ilk olarak Crytek firması hakkında ufak bir bilgi özeti geçelim, ardından da çıkardıkları oyunlara göz atalım. Crytek firması 1999 yılında üç kardeş olan Cevat, Avni ve Faruk Yerli tarafından kurulmuş bir oyun firmasıdır. Bahsettiğimiz bu oyun şirketi Almanya'nın Coburg şehrinde kurulmuştur. Crytek firması oyunlarının vizyonunda hep zamanın ötesinde grafikler yapmak gibi bir düşünce vardır. Çıkardığı oyunlara baktığımız zaman bunu iyi bir şekilde anlayabileceksiniz. Firmanın Coburg şehri dışında İstanbul, Kiev, Shangai, Seoul gibi yerlerde stüdyoları bulunmaktaydı. Fakat geçtiğimiz yıllar içerisinde Crytek firması bu tarz dünyanın her yerinde olan stüdyolarını yavaş yavaş kapatmaktadır. Bunun nedenleri ise hem küçülmeye gitmek istenmesi hem de daha merkeziyet odaklı bir yol izlemek istediklerinden kaynaklı bir durum olduklarını söylediler.
CryEngine
Firmanın çıkardığı oyunları söylemeden hemen önce firmanın piyasaya sunduğu oyun motorlarından bahsetsek daha iyi olur, çünkü bildiğiniz gibi bir oyun yapmak istiyorsanız ihtiyacınız olan en temel şey oyun motorudur. Crytek firmasının ise çıkardığı oyun motorları cidden teknoloji demosu gibi. Çünkü yaptıkları oyun motorundan çıkardığı oyunların grafik kalitesi harika ötesi durumda.
1999'da kurulan firmamızın ilk işi oyun motoru yapmak olmuştur. Kurulduktan 1 yıl sonra yani ortalama 2000 yılında ilk oyun motorları olan CryEngine'in ilk versiyonlarını çıkarmışlardır.
Oyun motorunun ikinci versiyonu yani CryEngine 2 ise 2007 ile 2008 arasında çıkış yapmıştır.
Oyunun motorunun sonraki versiyonu, yani CryEngine 3 oyun motoru ise yaklaşık bir sene sonra yani 2009 yılında çıkış yapmıştır.
Ardından CryEngine 3'ün yeni nesil hali 2013 yılında piyasaya çıkmıştır.
Crytek firmasının en güncel oyun motoru olan CryEngine'in 5.nesil yenilenmiş hali ise 2016 yılında çıkış yapmıştır ve firma hala aynı oyun motorunu kullanmaktadır.
Çıkardığı Oyunlar
1- Far Cry
Firmanın çıkardığı ilk oyun neredeyse her oyunseverin duyduğu Far Cry serisinin ilk oyunu olmuştur. Oyunun bize sağladığı özgürlük ve serbestlik herkes tarafından sevilmiştir. Hatta Far Cry'ın son oyunlarında bile bu özellik korunmakta ve oyuncuların oyunu oynamalarının en temel sebebi bu bile olabilir. Oyunun bilgisayar versiyonu Metacritic üzerinden 89 puan alarak herkese ne kadar sağlam bir oyun olduğunu söylemiştir. Oyunun kullandığı oyun motoru ise CryEngine'in ilk versiyonudur. Oyunun grafiklerini dönemine göre yorumlayacak olursak, cidden insanın nefesini kesecek derecede iyi olduğunu söyleyebiliriz.
2- Crysis
Firmanın asıl oyun dünyasında tanınmasına ve patlamasına sebep olan oyuna gelmiş olduk. 2007 yılında çıkış yapmış olan oyun CryEngine 2 ile geliştirilmiştir. Sanırım bu oyun için yapabilecek bir yorumum yok, çünkü objektif bir yorum yapamam. Onun dışında oyunun çıkış yaptığı dönemde Türkçe altyazılı bir oyun görmek bile neredeyse imkansız iken Crysis oyunu Türkçe dublaj ve altyazı ile Türkiye'ye özel bir fiyatlandırma ile çıkmıştır. Oyunun dönemine göre kaliteli dublajları, harika ötesi grafikleri ve karakterleri ile Türk oyunseverlerin aklına kazınan bir oyun olmuştur. Türk oyunuların kalbini fethetmesi bir yana dursun, oyun dünya çapında da sevilmiş ve ses getirmiştir.
Oyunun grafikleri dışında açık dünyası olması ve görevlerde sağlanan serbestlik cidden zamanın ötesindeydi. Yani şu şekilde söyleyeyim, oyunda yapacağımız görevler için belirli bir yol yok. Tamamen bizim nasıl yapmak istediğimize bağlı bir şekilde işliyor. Bunun dışında karakterimizin sahip olduğu özellikleri sayesinde oynanış baya çeşitleniyordu. Övmeden geçemeyeceğim, grafikleri cidden mükemmeldi. Yani oyunu şimdi açıp en yüksek ayarlarda oynarsanız sanki dört beş yıl önce çıkmış bir oyun gibi gelebilir. Metacritic üzerinden 91 puan alan oyun aslında ne kadar kaliteli ve iyi olduğunu bize gösteriyor.
3- Crysis Warhead
Bu oyunu Crysis'in bir yan genişleme paketi olarak düşünebilirsiniz. 2008 yılında çıkış yapmış olan oyunumuz aslında DLC kafası ile yapılmaya başlanmıştır. Fakat zaman içinde bu oyun büyüyerek farklı bir oyun kıvamına gelmiş ve çıkış yapmıştır. Grafikleri hakkında bir yorum yapmaya gerek yok çünkü yine mükemmel derecede grafikleri vardı. Asıl oyun kadar başaralı olamamış bir oyun olsa bile herkesin ağzında tatlı bir tat bırakmıştır. Oyun Metacritic üzerinde 84 puan alarak başarılı bir oyun olarak akıllarda kalmıştır.
4- Crysis 2
2011 yılında çıkış yapan Crysis 2, ilk oyun kadar başaralı olamamış ve firmanın tahmin ettiği satış başarısını burun farkı ile geçmiş bir yapımdır. Bana soracak olursanız bence serisin en zevkli ve en sevdiğim oyunu olmuştur. Oyun ilk halinden biraz daha farklı bir tarza bürünmüştür, bu oyunda yarı açık dünyaya benzer bir yapısı vardı. Call Of Duty kafasında olarak yapılmaya çalışılan oyunumuzda açık dünyada yapabildiğimiz serbestlik biraz daha kısılmıştır. Görev yaparken kurduğumuz strateji biraz kısıtlanmış ve oyun bize yapabileceğimiz şeyleri söylüyordu. İlk oyunda olan bazı karakterlerin bir anda yok olması ve sanki önceden olmamış gibi davranılıp yeni karakterlerle tanışmamız beni biraz mutsuz etmişti.
Oyunun iyi yanlarına değinecek olursak grafikleri her zamanki gibi harika ve zamanın ötesindeydi. Bunun dışında bence oyunun en güzel başardığı işlerden birsi müzikleriydi. Tek kelime ile harika olan müzikleri ara ara açar ve dinlerim. Metacritic üzerinden 86 puan alan oyunumuz aslında ilk oyun kadar başarılı olmadığını bize gösteriyordu.
5- Fibble – Flick 'n' Roll
Crytek firması bu kadar güzel oyunlar çıkardıktan sonra akıllı telefonlara yönelikte bir oyun yapmak istedi herhâlde, yoksa bu oyunun başka izahı olamaz. 2012 de çıkış yapmış olan oyunumuz Android ve İOS akıllı telefonlar için çıkış yapmıştır. Oyunu sanırım övebileceğim tek şeyi grafikleri. Akıllı telefonlara ve o zamana göre iyi bir grafiğe sahipti ve göz alıcıydı. Fizik tabanlı bir bulmaca oyunu olan Fibble: Flick ‘n’ Roll hakkında konuşacak pek bir şey yok. Metacritic üzerinde 73 puan alan oyunumuz benim gözümde vasatın biraz üstünde.
6- Crysis 3
2013 yılında çıkış yapan Crysis 3 şuanlık serinin hikayesini anlatan son oyundur. Oyun artık tamamen çizgisel bir ilerleyişe bürünmüş ve tarzı ile fark yarattığı özelliklerini kaybetmiştir. Buna rağmen Türkçe dublaj ve altyazısı olmasından ötürü birçok Türk oyunseverin hayranlık ile oynadığı oyunlardan biri. Oyunun övebileceğimiz iki şeyi bulunmakta, bunlar oyunun grafikleri ve müzikleridir. Hala hatırlarım şimdilerde nasıl "abi bu bilgisayar GTA 5 kaldırır mı?" gibi soruyorsak o zamanlarda da "abi bu bilgisayar Crysis 3 kaldırır mı?" diye soruyorduk. Çünkü oyunun harika grafikleri bulunmaktaydı ve en iyi bilgisayar sistemleri bile kastırabiliyordu. Emin olun elinizde olan bilgisayar ile en yüksek grafiklerde bu oyunu şimdi bile açmaya çalışsanız kasma ihtimali olabilir. O kadar iyi grafiklere sahip bir oyundu. Oyun firmanın hedeflediği satış başarısını getirmeyince uzun bir süre nadasa yatırılmıştı.
Dediğim gibi oyunun en iyi iki şeyi grafik ve müzikleriydi. Bunun dışında karakter tasarımı olsun çoğu konuda vasat ile iyi arasında bir durumdaydı. Fakat ne kadar kötü tarafı olursa olsun harika grafikleri ve Türkçe dublajı olması ile çoğu Türk oyunseverler ağzı açık bir şekilde oynamıştır. En azından benim ve etrafımda oyun oynamayı seven insanlar bu şekilde oynamıştı. Bu arada oyunu oynamasanız bile final sahnesini izlemenizi tavsiye ederim, Türkçe dublaj ve güzel bir sinematik ile biten oyunu şimdi izleyince bile tüylerimi diken diken ediyor. Metacritic üzerinden 76 puan alan oyunumuza baktığımız zaman, serinin önceki oyunlarının gölgesinde kaldığını iyi bir şekilde anlayabiliriz.
7- Warface
Bu oyunun yapısı Crytek'in yaptığı diğer oyunlardan biraz daha farklı. Oyun online odaklı ve ücretsiz bir oyun. 2013 yılında çıkış yapmıştır. Ben ise 2015 yılı başlarında oyuna başlamıştım . Bu sefer oyunun grafiklerini çok övemeyeceğim, çünkü oyunun ücretsiz olmasından ötürü bu tarz özeliklere fazla yatırım yapmamışlar. Oyunun PvE ve PvP modları bulunmakta, yani isterseniz arkadaşlarınız ile yapay zekaya karşı savaşabilir isterseniz gerçek insanlara karşı savaşabilirsiniz.
Ben yaklaşık dört yıl boyunca yoğun bir şekilde oynamıştım, fakat son zamanlara doğru oyunun Türkiye sunucularında neredeyse insan kalmamıştı. Yani bir oyuna girmek için 15-20 dk beklediğimi hatırlarım. Zaten Türkiye sunucusunda insan kalmadığı için 2019 yılında oyunun Türkiye sunucusunu kapatılmıştı. Bende hesabımı Avrupa sunucusuna aktaramadığım için Warface defteri benim için kapanmıştı. Oyun aslında vasattan biraz daha iyi bir durumdaydı fakat benim oyun boşluğunda olduğum zamanlar eğlenceli gelmişti. Warface oyunu ise Metacritic üzerinden 62 puan alarak çok iyi bir olmadığını bizlere göstermiştir.
8- Ryse: Son Of Rome
Ryse: Son Of Rome yine Crytek'in 2013 yılında çıkarmış olduğu, vasat ile iyi arasında kalan bir oyundur. Oyunun grafikleri her zamanki gibi dönemine göre baya iyiydi. Fakat gerek hikayesi gerek oynanışı vasat bir durumdaydı. Yani ben oyunu yaklaşık 4 saat oynayabildim, çünkü oyunun oynanışı ve çeşitliliği o kadar sığ bir durumda ki hemen sıkılıyorsunuz. Sadece Roma dönemini nasıl işlediklerini merak ettiğim için oyuna en fazla 4 saat dayanabildim.
9-The Collectables
2014 yılında çıkış yapmış olan oyunumuz İOS ve Android telefonlar için piyasaya sürülmüştür. Eleştirmenler tarafından yapılan puanlamaya bakacak olursak, yaptıkları ilk mobil oyundan daha kötüsünü yapmayı başarmış olan şirketimiz bu sefer farklı bir tarz denemiş. Oyun puzzle tarzı yerine askeri bir strateji oyununu olmuş. Övmeden geçemeyeceğim, ne olursa olsun bu oyunun grafikler cidden harika düzeyde. Şunu da eklemek isterim, ben bu oyunu önceden yaptıkları mobil oyuna nazaran daha çok sevdim. Bana biraz hitap eden bir oyun olduğu için ara sıra oynadığımda zevk veriyordu. Bu arada Oyun Metacritic üzerinden 69 puan almıştır.
10- The Climb
Oyunda ki amacımız aslında oyunun isminde yatıyor. Bu oyunun diğer oyunlardan farkı bir VR oyunu olmasıdır. Maalesef ben oyunu deneyimleyemedim o yüzden size kısaca bahsedip bu oyunu geçeceğim. Oyunda dünyanın dört bir yanında ki dağlarda tırmanış yapan adrenalin dolu bir insanız. Oyunun konusu bu kadar, bitti. Bunun dışında 2016 yılında çıkış yapan oyunun grafikleri harika ve VR'da oynayabileceğiniz sınırlı oyunlardan biri. Metacritic puanından söz edecek olursak oyun, sitede ki eleştirmenlerden 71 puan almıştır.
11- Robinson: The Journey
Crytek yine bir VR oyunu ile bizleri karşılıyor.2016 yılında çıkış yapmış olan oyun yine grafik bakımından harika, fakat diğer elementleri bence vasat düzeyinde Oyunun konusu işe şu şekilde, denize iki geminin çarpışması sonucu bir adaya sürüklenen Robinson, zekası ve yeteneklerini kullanmaya çalışarak hayatta kalmaya çalışıyor. Gemimizin yapay zekasını yardımı ile hayatta kalmaya çalışan Robinson aynı zamanda mürettebatını da bulmaya çalışıyor. Oyun, Metacritic sitesi üzerinden 64 puan alıyor. VR platformlarda çok fazla oyun olmadığını düşünürsek, canımızın aşırı sıkıldığı zamanlarda alınıp oynanabilir bir oyun olarak gözüküyor.
12- Hunt: Showdown
Battle Royale akımına kapılıp çıkış yapmış bir oyundur. 2018 yılında çıkış yapan oyun beni fazlası ile etkilemiş ve eğlendirmiştir. Ben Battle Royale tarzı oyunlara çok sıcak bakan biri değilim ve genellikle oynamam, fakat bu oyun bana göre Battle Royale tarzını harika bir şekilde sindirip yorumlamıştır. Oyunda hem insanlarla savaşırken hem de oyunu kazanmak için belirlenmiş görevleri yapmamız gerekiyor. Yani hem PvP hem de PvE tarzlarını birleştirip güzel bir Battle Royale türünde oyun yapmışlardır. Oyunun atmosferi olsun vuruş hissiyatı olsun gayet başarılı. Grafiklerine edecek söz yok, kesinlikle harika grafiklere sahip bir oyun. Ne de olsa bir Crytek oyunu.
Oyun Metacritic üzerinden 81 puan alarak iyi bir yapım olduğunu herkese göstermiştir. Fakat oyun ilk çıktığı zamanlar geniş bir kitleye hitap edemeyip aylık 3-4 bin arası çevrimiçi oyuncusu bulunuyordu. Zamanla ünlenen ve herkesin dikkatini çeken oyun şuan aylık 15 bin çevrimiçi oyuncuya kadar çıkmış durumda.
13- Crysis Remastered
Uzun bir nadasa yatırılmasının ardından Crytek firması, Crysis serisini tekrardan ayağa kaldırmak istemiştir. Fakat bunu becerebildi mi orası tartışılır. Önceki üç oyununda yenilenmiş halini çıkaran Crytek firması, Crysis serisini hala bırakmadıklarını gösteriyor. Oyunlara değinecek olursak bence özensiz ve başarısısız bir iş olmuş. Çünkü grafik bakımından çok iyi olan oyun serisinde çok fazla bir grafik geliştirmesi yapılmamış, artı olarak oynanış ve vuruş hissiyatına neredeyse hiç el atılmamış. Oyunu oynadığınızda size kötü gelmeyebilir, fakat yenilenmiş halini de oynayıp karşılaştırma yaparsanız çok az bir değişiklik olduğunu anlarsınız. Yani oyun "Remastered" hakkını verememiş. Bunun dışında oyunun trilogy hali Metacritic üzerinden 79 puan alırken, 3 oyun ayrı ayrı olarak ortalama 69 puan almaktadırlar.
14- The Climb 2
Crytek'in şimdilik çıkardığı son oyun bir VR oyunu. İlk oyundan çok bir farkı olmayan, fakat ilk oyuna nazaran daha iyi geliştirmeler ile iyi bir seviyeye çıkmış olan The Climb 2 2021 yılında çıkış yapmıştır. Oyunumuzun konusu yine aynı, bir yerlere tırmanmak üzere kurulu bir oyun kendisi. Yine grafikleri harika düzeye sahip ve VR platformda oynayabileceğiniz sayılı oyunlardan. Oyun Metacritic üzerinde 75 puan alan oyunumuz orta ile iyi arasında olduğunu bize iyi bir şekilde gösteriyor.
Bugün sizlere Crytek firmasının kuruluşundan itibaren çıkarmış olduğu oyunlara baktık. Bu oyunlar arasında benim en sevdiğim oyunu Crysis 2 olmuştur. Sebebi ise tabii ki oyunun Türkçe dublaj ve altyazısı ile harika grafiklere sahip olması, bunun dışında açık dünya yapısında olmaması fakat tam anlamı ile çizgisel hikaye tarzında olmaması benim çok hoşuma gitmişti, birde müzikleri harikaydı. Sizin Crytek firmasının çıkarmış olduğu oyunlardan hangilerini sevdiğinizi yorumlarda belirtirseniz bu konu hakkında konuşabiliriz.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...