Türkiye start-up pazarındaki hareketliliğini artırıyor ve bu yıl da bir rekora imza atıyor. Aşılanmanın başlaması ile içinde bulunduğumuz pandemi döneminin izleri az da olsa hafiflemeye başladı. KPMG Türkiye ve 212´nin ortak çalışmasıyla hazırlanan "Start-up Raporu" da bu durumu doğrular nitelikte. Küresel makroekonomik durumumuz aşılanma ile yavaş yavaş toparlanıyor. Bu da Türk girişimcilerinin yollarına hız kesmeden devam etmesi anlamına geliyor.
Türkiye Start-up Yatırımları Raporu´nun 4.´sü Açıklandı
[caption id="attachment_18011" align="alignnone" width="1600"]
Türkiye Start-up Yatırım Raporu Açıklandı[/caption]
KPMG Türkiye ve 212´nin hazırladığı "
Türkiye Start-up Yatırımları Raporu"nun dördüncüsü açıklandı. Açıklanan rapor genel olarak; belli dönemlerin incelemelerinin yapıldığı, Türkiye´deki risk sermaye piyasasının etkilendiği faktörlerin ortaya konduğu içeriklerden oluşmakta. Buna göre, Türkiye girişim ekosisteminde bir rekor gerçekleşti. 2021 yılının ikinci çeyreğinde 57 işlem ve 727 milyon dolarlık rekor yatırım hacmi elde edildi. Yeni unicorn sayısı da 136´ya ulaştı.
İşlem hacmine bakıldığında en fazla yatırım çeken sektörler; hızlı teslimat-lojistik, oyun, pazar alanı ve fintech oldu. Özellikle Türkiye´nin oyun sektörü bir ivme kazandı ve bu alandaki girişimler devam etti. Dream Games, Uncosoft ve Veloxia işlemleri ise oyun sektöründe gerçekleşen ikinci çeyrekteki en büyük on işlemden üçü oldu. Yine İşlem sayısı bakımından onu fintech, sağlık teknolojileri ve SaaS (hizmet amaçlı yazılım) takip etti.
Dream Games ve Getir Unicorn Sahibi
[caption id="attachment_18036" align="alignnone" width="641"]
Dream Games ve Getir Unicorn Üretti-
startupteknoloji[/caption]
Yılın ilk yarısında Dream Games ve Getir ise farklı iki unicorn kazandı. Böylece yerli start-up başarıları da çoğalmış oldu. Silver Lake, DisruptAD ve Mubadala Investment Company, Getir´in yeni azınlık ortak grubuna katıldı. Getir, bu yılın ilk çeyreğinde unicorn olduktan sonra ikinci çeyrekte de
decacorn olma yolundaki uluslararası faaliyetlerine hız kattı.
Dream Games ise üçüncü unicorn oldu. Türkiye´deki bir milyar dolarlık değerlemeye ulaşan üçüncü girişimden biri oldu. Yine oyun alanında unicorn olan Peak Gamesden sonraki de ikinci girişim oldu. Rapordaki sonuçlara göre; en büyük on işlemin yarısı satın almalardan oluşmakta diğer yarısını ise yatırımlar oluşturmakta. Bunlara en iyi örnek; oyun şirketi Uncosoft´un 20 milyon dolar ile Rollic Games tarafından ve GarajSepeti´nin ise Meksikalı Kavak Intermediate Holdings tarafından 25 milyon dolara satın alması.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...