Güney Çin’de bulunan oviraptorosaur adı verilen bir theropod dinozorunun kalıntıları görenleri büyülüyor. Bu olağanüstü bebek dinozor yumurtası fosil için bir araştırmacı dinozor embriyosu hakkında "gördüğüm en güzel fosillerden biri" şeklinde ifade etti.
Bu fosilleşmiş bebek dinozor yumurtası, Bebek Yingliang fosili olarak adlandırıldı. Bebek Yingliang fosili, Kretase zamanının sonlarına tarihlendirildi ki bu da 72 milyon ile 66 milyon yıl arasında bir zamanı kapsıyor.
Embriyonun korunma durumu ve yumurta içindeki konumu, fosili dikkate değer bir buluntu haline getirmektedir. Fosilleşmiş yumurtanın içinde bebek dinozor, bacakları yukarı doğru çekilmiş, sırtı yumurta çevresince bir kavis meydana getirmiş biçimde. Aynı zamanda gagasının da kuyruğuna doğru bükülmüş bir görüntüsü bulunmaktadır.
Fosilleşmiş Bebek Dinozor Yingliang
Bir yaşamı yeniden teknolojik yardımlarla yapılandırma illüstrasyonu sayesinde bu bebek dinozorun yumurtanın içindeki duruşu hakkında bilgi sahibi olunabiliyor. Fosilleşmiş bebek dinozor Yingliang’ı farklı kılan özelliği, onun bir yumurtanın içinde bulunması ve yumurtadan çıkmadan önceki modern bir kuşun buradaki pozisyonuna büyük oranda benzemesidir.
Bunun dışında embriyonun korunma durumu ve yumurta içindeki konumu, fosili dikkate değer bir buluntu haline getirmektedir.
Bilim adamları, dinozorun yaklaşık 27 santimetre (10,6 inç) uzunluğunda olabileceğini tahmin ediyor. Yumurtanın boyu ise 17 santimetre (6.7 inç) uzunluğunda. Bu da bize bebek dinozorun yumurta içerisinde ne kadar kıvrıldığı hakkında genel bir fikir veriyor.
Birmingham Üniversitesi'nde paleontolog olan Fion Waisum Ma, "Bu dinozor embriyosunun ve bir tavuk embriyosunun yumurtanın içinde benzer şekilde poz verdiğini görmek ilginç, bu da muhtemelen benzer kuluçka öncesi davranışları gösteriyor" dedi.
Araştırmacılar, yumurta içerisindeki bu gerdirme duruşunun ilk olarak theropodlarda geliştirilen bir şey olduğu fikrinde. Ancak bu düşüncelerini test etmek için daha iyi korunmuş dinozor embriyoları üzerinde çalışmak istiyorlar. Bu duruş, modern kuşların başarılı bir şekilde yumurtadan çıkmasına yardımcı olacak bir dizayn içermekte. Çalışmanın yazarlarından olan Edinburgh Üniversitesi'nden Steve Brusatte ise, bu bulguyu "Şimdiye kadar gördüğüm en güzel fosillerden biri" olarak nitelendirdi ve "Günümüz kuşlarının birçok özelliğinin ilk olarak dinozor atalarından evrimleştiğine dair daha fazla kanıt sunduğunu" ifade etti.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...