Araştırmacılar, Yunanistan'ın güneyindeki bir açık kömür madeninin derinliklerinde Yunanistan'ın en eski arkeolojik alanını gün ışığına çıkardı. Şaşırtıcı bir şekilde 700.000 yıl öncesine dayanan bu çığır açan buluntu, tarih kitaplarını yeniden yazma ve Yunan arkeolojisinin şafağını çeyrek milyon yıl kadar geriye götürme potansiyeline sahip görünüyor.
Bunu nasıl yaptılar peki? Bu heyecan verici açıklama, beş Megalopolis bölgesini araştıran uluslararası bir uzman ekibinin dahil olduğu beş yıllık bir projenin parçası olarak geldi. Avrupa'nın başka yerlerinde daha eski hominin alanları keşfedilmiş. Fakat Yunanistan'daki bu bulgu, ülkenin arkeolojik kayıtları için geriye doğru önemli bir sıçramayı temsil ediyor. O halde detayların devamı haberimizde.
İlginizi Çekebilir: Kozmik Işınlar, Yeni Bir Keşfe İmza Attı
Keşif Hakkında Detaylar
Kazı, yaklaşık 3.3 milyondan 300.000 yıl öncesine kadar uzanan Alt Paleolitik döneme ait kaba taş aletler de dahil olmak üzere çeşitli büyüleyici eserler ortaya çıkardı. Keskin taş pulları gibi bu basit ama etkili aletler, eski insanların yaşam tarzına dair paha biçilmez bir içgörü sağlıyor.
Ek olarak, aletlerin yanında dev geyik, filler, su aygırı, gergedan ve hatta bir makak maymunu da dahil olmak üzere soyu tükenmiş çeşitli türlerin kalıntıları keşfedildi.
Projeye Atina'daki Amerikan Klasik Çalışmalar Okulu'ndan Panagiotis Karkanas, Yunanistan Kültür Bakanlığı'ndan Eleni Panagopoulou ve Almanya'daki Tübingen Üniversitesi'nde saygın bir paleoantropoloji profesörü olan Katerina Harvati öncülük etti.
Ortak direktörler ortak açıklama yaptı. Bu bulgunun önemini vurguladılar. Ve bunun potansiyel olarak modern insan ve Neandertallerin ortak atası olduğuna inanılan bir hominin türü olan Homo antecessor ile bağlantılı olabileceğine dikkat çektiler.
Ancak araştırmacılar, bu hipotezi doğrulamak için daha fazla analizin ve hominin fosil kalıntılarının geri kazanılmasının gerekli olduğu konusunu vurguladı. Yine de, keşif ve bunun Avrupa'ya insansı göçleri ve bir bütün olarak insanın, evrimi anlayışımız üzerindeki etkileri konusundaki heyecanlarını dile getirdiler.
Bölgeye, Büyüleyici Tarihsel Bir Boyut Katıyor
Aletlerin, yaklaşık 700.000 yaşında olduğu tahmin ediliyor. Muhtemelen hayvanları kesmek ve bitki malzemelerini işlemek için kullanılan erken insan faaliyetleri hakkında hayati ipuçları sunuyor. Megalopolis bölgesindeki başka bir site, aynı derecede dikkate değer bir buluntu ortaya çıkardı. Aktarılana göre, Yunanistan'daki en eski Orta Paleolitik kalıntı, yaklaşık 280.000 yıl öncesine ait. Bu keşif, Yunanistan'ın Avrupa'da Orta Paleolitik alet endüstrisinin gelişmesinde çok önemli bir rol oynamış olabileceğini gösteriyor.
Kazı alanının, yerel bir santrale güç sağlamak için tarihsel olarak kömür madenciliği yapılan bir alan içindeki konumu da dikkate değer. Ve bu olağanüstü keşfe yeni bir durum da ekliyor. Paleolitik çağda bir zamanlar sığ bir göl olan Megalopolis ovası, uzun süredir fosil bolluğuyla biliniyor. Antik çağlarda, orada bulunan muazzam tarih öncesi kemikler, Olympus tanrılarıyla savaşan efsanevi bir dev ırkının Yunan mitleriyle bile bağlantılıydı. Bu antik sitenin keşfi, efsanelere yeni bir soluk getiriyor. Ve bölgeye büyüleyici bir tarihsel boyut katıyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...