Geçen zaman hayatımıza yeni yeni kavramlar eklerken, bu kavramların içlerini de yeni insan özellikleri ile dolduruyor. Bu çağın yeni insanı z kuşağı ile önceki nesiller arasındaki farklar ise her çağda olduğu gibi bu çağda da bariz farklılıklar gösteriyor.
Z kuşağı olarak tabir edilen nesil 1995 ve sonrasında doğan yeni nesli ifade eden bir tabirdir. Ulusların geleceklerini şekillendirecek olan bu nesil, zamanın yeniliklerine endeksli olarak hem duyuşsal hem de davranışsal farklılıklar taşıyor. Hiç şüphesiz z kuşağı, gelecekte çok aktif ve önemli rolleri üstlenecek olan nesil olma vasfını da taşıyor.
Eski nesilleri adlandıran, 90’lar, ardından 2000’ler (milenyum nesli) gibi, dijital çağın bize sunduğu z kuşağı ile önceki nesiller arasındaki farklar neler, gelin birlikte bakalım?
Uyum ve Odaklanma Farkı
[caption id="attachment_21351" align="alignnone" width="1224"]
Uyum Ve Odaklanma Farkı
www.startupteknoloji.com[/caption]
Eski nesiller, zamanın bu denli hızlı aktığı, sürekli değişimlerin, yeniliklerin olduğu bir çağı görmemişlerdi. Z kuşağı ise, içerisinde bulunduğumuz çağın yenilikleri ve değişiklikleri konusunda çok çabuk adapte olma yetisine sahip.
Bu kuşak; yeni çıkan yöntem ve metotlar, uygulamalar, köklü değişiklikleri hemen kapıp, hayatlarına entegre etmede son derece başarılıdır. Bu bağlamda kavrayış hızı böylesine yüksek olan bir nesil odaklanma konusunda da birer dâhiler.
Çoklu İşlem Yeteneği
[caption id="attachment_21353" align="alignnone" width="898"]
Çoklu İşlem Yeteneği
www.startupteknoloji.com[/caption]
Yeni nesil, yani z kuşağı aynı anda birden fazla iş ile uğraşabilen bir nesil. Eskilere oranla, aynı zaman diliminde, birden fazla işlem yapabilme yeteneğine sahip olan z kuşağı bireyleri, bu sayede zamanı da yeterli kullanabiliyorlar.
Çağın getirisi olan akıllı teknolojiyi de kullanarak, teslim edilmesi gereken birden fazla ödevi veya işi, aynı anda yapıp teslim edebilir. Zaten geleceğin çalışma ve çalışan modeli de bu olsa gerek.
Pazarlık Yeteneği
[caption id="attachment_21355" align="alignnone" width="1200"]
Pazarlık Etme Yeteneği
www.startupteknoloji.com[/caption]
Eskiden ticaret dediğimiz kavram daha etkin bir varlık göstermeye bağlı ve fiili bir işlemdi. Şimdi ise hem pazarlar hem de pazarlamadaki yöntemler değişti. Z kuşağı bu anlamda durgun dediğimiz bir döneme denk gelmiş bir nesil. Zira artık aktif bir Pazar ve pazarlık anlayışı yerini e-pazarlara ve e-ticarete bıraktı.
Sistem buna dönünce de indirimleri, kuponları ve çekleri takip edip kaçırmayan ve kendine uygun satışı seçen bir nesil meydana geldi. Artık satan da alan da onlar.
Girişimcilik
[caption id="attachment_21357" align="alignnone" width="1145"]
Girişimcilik
www.startupteknoloji.com[/caption]
Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, artık gençler belirli bir iradenin altında çalışmak yerine kendiişlerini kurmanın peşinden gitmek istiyorlar. Bu da onların daha rahat ve kendileri odaklı çalışma isteğinden doğan bir amaç. Günümüzde de z kuşağının girişimcilik ruhu daha da gelişmiş durumda. Zaten destekler ve teşvikler de onlara bu yolda kolaylık sunuyor.
Erken Başlamak
[caption id="attachment_21358" align="alignnone" width="1920"]
Erken Başlangıçlar
www.startupteknoloji.com[/caption]
İlim Çin’de de olsa gidip almalı diyen z kuşağı, bilgiye ulaşmakta hiç zorlanmıyorlar. Bu da onları sürekli gelişimsel bir sürece sokuyor. Artık eskisi gibi bir eğitimi almak için, o eğitimin başlamasını beklemiyor, arayıp buluyor ve online şekilde öğrenmeyi sürekli kılıyorlar.
Zamanı en etkin kullanmayı tercih eden bu nesil için de, her eğitimin ve öğrenmenin erken başlamasına zemin hazırlıyor. Domino etkisi ile erken başlayan süreç hayata erken atılımı da tetikliyor ve kuşak eskiye oranla daha erken büyüyor.
Yüksek Hedef ve Beklentiler
Z kuşağı, dijital çağ olarak adlandırdığımız, her adımında teknolojinin olduğu bir dünyaya doğdu. Bu da onları uyum noktasında zorunlu kıldı. Teknolojinin insan hayatını kolaylaştıran vasıfları ve yine teknolojinin geleceğinin ne denli büyük olacağının bilinci z kuşağının hayallerini de üst noktaya taşıdı.
Eski kuşaklar dünya üzerinde meslek ve pozisyon amacı belirleyip hayaller kurarken, z kuşağı dünya ötesinde neler yaparım noktasında hayaller kuruyor. Ve bu yolda da hızla ilerliyor. Hal böyle olunca da z kuşağı için hem ilham alan, hem de ilham veren bir nesil demek yanlış olmaz.
Bireysellik
[caption id="attachment_21359" align="alignnone" width="820"]
Bireysellik
www.startupteknoloji.com[/caption]
Yine eski kuşaklara oranla z kuşağı isteğe bağlı bir yalnızlık içindeler. Ancak kuşağın bireyleri kendilerini bireysel olarak tanımlamayı seviyorlar. Dünyaya geldikleri andan itibaren ‘’tek’ ’olma güdüsü ile büyüyüp, bireysel tercihlerini hayata geçiriyorlar.
Global Statü
[caption id="attachment_21360" align="alignnone" width="1332"]
Global Statü
www.startupteknoloji.com[/caption]
İnternetin ve teknolojinin gelişmesine dair adımlar milenyum çağında atıldı. Yeni nesil bu durumda çok daha şanslı. Çünkü bu nesil dijital çağda genç durumunda. İnternet mesafeleri kısaltınca z kuşağının çeşitlilik isteğine de ayak uydurdu.
Zira bu kuşağın diğer ülkelerden arkadaşlar bulma gibi eğilimleri fazla. İşte bu noktada da dünyanın her yerine erişebilen global statüde bir nesil yetişiyor.
Elbette böylesine belirleyici farklar olması normal. Ancak hiç şüphe yok ki geçmiş nesillere oranla, araştıran, bilgiye erişen, bilginin faydalısını ve zararlısını ayırt edebilen sorgulayan bir nesil yetişiyor. Sizce?
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...