UQ Psikoloji Okulu'ndan Profesör Alex Haslam, liderlik ve iş esenliği hakkındaki fikirlere yönelik araştırmalara öncülük eden bir bilim adamıdır. Profesör Alex Haslam ve arkadaşları, bu çalışmada da bireylere, gruplara ve kuruluşlara zarar vermesine rağmen popülerliğini koruyan liderliği "Zombi Liderlik: Aramızda Yürüyen Ölü Fikirler" başlıklı makalede tekrar gündeme taşımışlar.
Bu çalışmada, modası geçmiş liderlik algılarının, toplum genelinde hala varlığını sürdürdüğüne dikkat çekiliyor. Artık bu iddiaların yanlış olduğunu bilmemize rağmen, hala var olmaya ve aramızda dolaşmaya devam ediyor olmasını da 'zombi liderliği' olarak tanımlanıyor.
Siz Şirketinizi Nasıl Yönetiyorsunuz?
Mesela; 'zombi liderliğin' özelliklerinden biri olan, liderliğin özel niteliklere sahip kişilerde olması yanlış bir algıdır. Bunun yanı sıra, Zombi liderliği, otoriteyi yalnızca liderleri içine alan bir kavram olarak görünüyor. Diğer sorunlu örnekler arasında ise; tüm liderlerin aynı olduğu, iyi liderliğin kolayca fark edildiği, insanların bir lider olmadan başa çıkamayacağı ve liderliğin her zaman iyi olduğu fikri sayılabilir.
Çalışmanın bir diğer dikkat çekici yargısı da, Zombi liderliğinin kuruluşlar ve toplum için zehirli olduğunun altının çizilmesidir. Zombi liderliğiyle mücadele etmek için araştırmacılar, zombi liderliğinin ne olduğunu anlamak ve onunla karşılaştığınızda onu tanıyabilmek de dahil olmak üzere çeşitli stratejiler öneriyorlar.
Sonuçta, liderliği bir grup süreci olarak anlamak, liderlerin daha kapsayıcı olmasına da yardımcı olabileceğini vurguluyorlar. Ek olarak, liderliği herkesin katkıda bulunabileceği bir süreç olarak görülmesinin, grupları ve işletmeleri daha başarılı kılacağını savunuyorlar.
Okumuş olduğum bu makale, öncelikle, zombi liderliğin ne olduğunu detaylı bir şekilde anlamama yardımcı oldu. Günümüzde hala bazı grupların ve işletmelerin aslında zombi liderlik yöntemi ile yönetilmeye devam etmekte olduklarını farkettim.
Hızla dijitalleşen dünyada, gelişen ve değişen çalışma koşullarına uyum sağlamayan ya da sağlamakta zorlanan şirketleri düşünmeme yardımcı oldu diyebilirim. Dijitalleşmeye açık ve dijital yerliler dediğimiz yeni jenerasyon çalışanlarının daha fazla olduğu şirketlerin, çalışanlarının görüşlerini daha fazla önemsediğini bu yazımda dile getirmenin önemli olduğunu düşünüyorum.
Makaleyi incelerken, zombi liderlik zihniyetiyle varlık göstermeye çalışan şirketlerin çalışanlarını ve müşterilerini anlamakta zorlanıyor olmalarının normal olduğunu düşünmeden edemedim. Alternatif fikirlere, gelişime ve dönüşüme açık olmayan zombi liderler tarafından yönetilmeye çalışılan işletmelerin, iç ve dış pazarlarda rekabet edebilme şanslarının da son derece zayıf olduğunu kavradım diyebilirim.
Bunun yanı sıra, bu makaleyi inceledikten sonra, zombi liderlerin, mevcut ve potansiyel müşterilerin tüketim psikolojisini anlamak konusunda da zorlanacağını, bu konuda da gelişmekte ve büyümekte olan şirketlerin desteklenmesi ve eğitilmesi gerektiğini düşünmekten kendimi alamadım.
Mevcut bir şirketi yönetirken gerçekten çalışanlarımızın ya da müşterilerimizin psikolojisini ve iyi oluşunu gercekten önemisiyor muyuz? Gerçekten nasıl bir lideriz?
Liderlik olarak tanımladığımız becerinin birilerine istediğini yaptırmak yerine, gerçekten o işi yapmak isteyenlere ilham olması demek olduğunu unutmamalıyız.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...