ABD menşeili video konferans firması Zoom, aleyhinde ABD’de açılan bir toplu gizlilik davasını kapatmak adına 86 milyon dolarlık bir tutar ödeyerek anlaşma yapmayı kabul etti. Anlaşma, Zoom’un kullanıcıların kişisel verilerini Google ve Facebook gibi dev şirketlerle paylaştığı ve düzgün bir uçtan uca şifreleme sistemi kuramayarak Zoom toplantılarını “zoombombing” saldırılarına açık hale getirdiği suçlamaları sonucunda açılan davanın kapatılması adına yapıldı.
ABD'li video konferans devi savunma olarak yanlış bir şey yapmadığını fakat güvenlik önlemlerini arttıracaklarını söyledi.
[caption id="attachment_16017" align="aligncenter" width="1600"] Zoom 86 Milyon Dolarlık Ceza Ödemeyi Kabul Etti![/caption]
Zoom'un personellerine veri işleme ve gizlilik konusunda uzmanlık eğitimi vermesi gerektiği hükmünü de içermekte olan ön anlaşma; ABD San Jose, Kaliforniya Bölge Yargıcı Lucy Koh'un onayını bekliyor.
"Kullanıcılarımızın Güvenini Ciddiye Alıyoruz"
Konu hakkında açıklama yapan Zoom yetkilileri:
"Kullanıcıların gizliliği ve güvenliği Zoom'un en önemli önceliğidir ve kullanıcılarımızın bize duyduğu güveni gerçekten ciddiye alıyoruz. Platformumuzda yaptığımız ilerlemelerden gurur duyuyoruz ve gizlilik ve güvenliği ön planda tutarak;yeniliklerle devam etmeyi dört gözle bekliyoruz. ifadelerini kullandı.
2020 yılının Mart ayında Kuzey Kaliforniya ABD Bölge Mahkemesinde açılan toplu dava; ABD menşeili video konferans devinin karşı karşıya olduğu davalardan yalnızca bir tanesiydi.
Dava, ülke çapındaki Zoom Premium abonelerinin yanı sıra Zoom'u ücretsiz kullanan kullanıcılar adına da açıldı. Davacı tarafın avukatlarına göre, Zoom yalnızca ABD bölgesindeki abonelerinden 1,3 Milyar dolarlık oldukça ciddi bir gelir elde etti.
Taraflar arasında yapılan anlaşmanın bölge yargıcı tarafından onaylanması halinde, toplu davaya dahil olan aboneler aboneliklerinde %15'lik bir geri ödeme almaya hak kazanacak. Ayrıca davacı tarafın avukatları, mahkeme masrafları için Zoom'dan 21.3 milyon dolarlık bir ödeme daha istemeye hazırlanıyor.
Video konferans firması Mart ayında mahkemeden davanın reddini talep etmişti. Ancak Yargıç Lucy Koh, davanın yalnızca özel hayatın gizliliğinin ihlali ve ihmalle ilgili olan kısmının reddine karar verdi ve davacı tarafın kalan iddialarını sürdürmelerine izin verdi.
Zoombombing Nedir?
Zoombombing, hackerlar ve internet trolleri tarafından bir video konferans görüşmesine davet edilmeden ve rahatsız edici bir şekilde yapılan izinsiz giriş anlamına geliyor. İnternet trollerinin video konferansınıza izinsiz bir şekilde girerek konuşmalarınızı baltalaması ve müstehcen içerikler paylaşarak sizi toplantıyı kapatmaya zorlaması Zoombombing olarak adlandırılabilir. Bu rahatsız edici davranış biçimi tahmin ettiğiniz üzere ismini Zoom uygulaması üzerinden yapılan video konferanslara yapılan saldırılardan alıyor.
Video konferans devi uzun süredir toplantıların güvenliğine olan yaklaşımı sebebiyle pek çok eleştirilere maruz kalıyor. Hatta ve hatta toplantılarına "zoombombing" yapan davetsiz misafirlerin neden olduğu sorunlardan dolayı bazı şirketler platformu kullanmayı dahi bıraktı.
Zoom, toplantıya davet edilmeyen saldırganların toplantıya girerek katılımcıları toplantılardan çıkarmasına; paylaşılan ekranları ele geçirmesine ve kullanıcılara sahte mesajlar göndermesine izin veren bir güvenlik açığı da dahil olmak üzere güvenlik açıkları için sürekli eleştiriler alıyor. Bu güvenlik açıklarından bir diğeri ise platformu Mac üzerinden kullanan kullanıcıların tamamen bilgileri dışında toplantılara katılmasına ya da sahte aramalar yapmasına sebep oluyor.
Davacılar bütün bu güvenlik açıklarını da göz önünde bulundurarak şirketi şifreleme protokolünü kullanıcılara yanlış tanıtmakla suçladı.
Yine de Zoom bütün bu şikayetlerin ve güvenlik açıklarının farkında olarak platformun güvenliğini artırmak adına elinden geleni yapmaya çalışıyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...