Yaşamış olduğumuz bu pandemi süreci, bizlerin yeni şeyleri öğrenmesine vesile oldu. Her ne kadar teknolojiyle iç içe büyüdüğümüzü düşünsek de her geçen gün yeni şeyler öğrenmeye devam ediyoruz.
Pandemi sürecinin en başından bu yana, en çok etki uyandıran ve çoğu insanın merak ettiği konu eğitim konusu olmuştu. Bu problemle birlikte çözümleri de hemen hayatımıza girmeye başladı. Bu yazımızda sizlerle şu an için en popüler olan iki “Online Toplantı” uygulamasını inceleyeceğiz. Zoom vs Google Meet.
Zoom Nedir?
Zoom, dijital platformda birçok insanın bir araya gelerek karşılıklı görüşme sağlayabildiği bir sanal toplantı odasıdır. Pandemiyle birlikte adını sürekli duymaya başladığımız bir uygulama oldu. İsteyen kişinin kendi ekranını paylaşarak, diğer dinleyicilere/izleyicilere gösterebildiği çok amaçlı bir uygulamadır. Kullanımı pratik ve basit olan Zoom, eğitim süreci boyunca öğretmenlerin ve şirketlerin kurtarıcısı oldu. Gelin şimdi hep beraber Zoom’un özelliklerini inceleyelim.
Zoom'un Özellikleri
Öyleyse gelin Zoom uygulamasının özelliklerine daha yakından bakalım;
Arka plan değişimi
Görüntülü görüşme esnasında bulunduğunuz konum sizler için hoş değilse ve toplantınıza ya da eğitiminize bu arka plan ile girmek istemiyorsanız, ayarlar kısmına girerek arka planı dilediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.
Kamera/Mikrofon Ayarları
Kamera ve mikrofon ayarlarını dilediğiniz gibi değiştirebilirsiniz. İsterseniz ikisini de kapalı konumda tutabilir ya da istediğinizi açıp diğerini kapatabilirsiniz. Karşılıklı ses karmaşası olmaması açısından biri konuşma halindeyken diğer dinleyicilerin/izleyicilerin mikrofonlarını kapalı tutması en sağlıklı olanıdır.
Emojiler ile Tepki Vermek
Dinleme/İzleme esnasında söz almadan da emojiler yardımı ile tepkinizi gösterebilirsiniz. Aynı şekilde emoji yardımıyla el kaldırma işaretini kullanarak söz istediğinizi belirtebilirsiniz.
Galeri Görünümü
Galeri görünümü sayesinde eğer toplantıya 49 kişiden az kişi katılmışsa bu görünüm sayesinde herkesi tek bir karede görebilirsiniz. Galeri görünümüne sağ üst köşeden ulaşım sağlayabilirsiniz.
Ekran Paylaşımı
Bu özellik belki Zoom uygulamasında şu ana kadar karşımıza çıkan büyük özellik. Eğitim için öğretmenler derslerini anlatırken kendi ekranlarını paylaşarak, slaytlar üzerinden ders anlatımlarına devam ediyor. Aynı şekilde bir şirket toplantısında da yine ilgili kişiler, ekranlarını paylaşarak toplantıyı tamamlayabiliyor.
Zoom’un belli başlı özellikleri bunlar, tabi ki uygulamada bizim buraya sığdıramadığımız birçok özellik mevcut. Zoom şu an için popüler olan bir toplantı uygulaması. Zoom’un ücretsiz sürümünde maksimum 40 dakikalık görüşmeler yapılabildiğini belirtelim. Sınırsız sürede görüşme yapabilmeniz için ücretli sürüme geçmeniz gerekiyor.
Zoom’un özelliklerine baktık. Şimdi gelin bir diğer popüler toplantı uygulaması Google Meet’e bakalım.
Google Meet
Google Meet’te tıpkı Zoom gibi bir sanal toplantı uygulamasıdır. Google Meet’le alakalı şöyle bir bilgi iletelim öncelikli olarak. Google Meet, pandemi süreci öncesinde Google’ın ücretli olarak sağladığı bir videokonferans uygulamasıydı.
Fakat yaşanan bu süreç sonrası Google, Meet uygulamasını kullanıcılarına ücretsiz olarak sunmaya karar verdi. Google Meet 250 kişiye kadar sanal toplantı yapabildiğiniz bir video konferans uygulamasıdır. Gelin şimdi Google Meet’in belli başlı özelliklerine bakalım.
Google Meet'in Özellikleri
Google Meet, az önce de anlattığımız gibi oldukça kullanışlı bir uygulama. Gelin özelliklere birlikte bakalım inceleyelim.
Yüksek Kalite Görünüm
Google Meet’in yüksek kaliteli görünüm özelliği sayesinde sınırsız sayıda yüksek görüntü kaliteli toplantılar düzenleyebilir veya yüksek kaliteli toplantılara katılım sağlayabilirsiniz.
Şifreleme Özelliği
Google Meet’te veriler toplantı esnasında şifrelenir ve kötüye kullanıma karşı proaktif önlemler sayesinde toplantınızın güvenliğini sağlar. Bu da toplantı esnasında tıpkı kendi şirketinizde/okulunuzda olduğunuz gibi güvenle konuşmanızı sağlar.
Kolay Erişim
Sadece bir link yardımı ile tüm katılımcıları toplantınıza davet edebilirsiniz. Toplantıya katılmak isteyen kişiler sadece linke tıklayarak ilgili odaya girişini yapabilir.
Ekran Paylaşımı
Ekran paylaşımı özelliği tıpkı Zoom’da olduğu gibi tabi ki Google Meet’te de mevcut. Bu özellik sayesinde toplantılarınızı daha verimli hale getirebilir, paylaşmak istediğiniz bilgileri rahatlıkla paylaşabilirsiniz.
Alt Yazı Özelliği
Bu Google Meet’in bana göre en güzel özelliklerinden birisi. Google’ın sesle yazma teknolojisi sayesinde toplantıyı gerçek zamanlı altyazılarla takip edebilirsiniz. Bu da bulunduğunuz konum itibariyle, eğer sesi duymakta güçlük çekiyorsanız ya da cihazınızda sesle alakalı bir problem yaşıyorsanız, bunların önüne geçerek toplantıyı aktif olarak takip edebilmenizi sağlıyor.
Google Meet’in de belli başlı özellikleri bunlar diyebiliriz. Özetle bakacak olursak Zoom’da,Google Meet’te birbirine çok benzeyen, şüphesiz ki bu zamanda bizlere büyük kolaylık sağlayan iki harika uygulama. İkisinin de birbiriyle çok örtüşen özellikleri var. Peki sizce hangi sanal toplantı uygulaması sizler için daha kullanışlı? Bunu yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!
Zoom indirmek için
buraya tıklayabilir, Google Meet indirmek içinse
buraya tıklayabilirsiniz.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...